Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΥΑ για νερό- Υπερταμείο-Εργασιακά-Οργάνωση της πάλης



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2016
Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Δόθηκε σε διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσμοθετείται η κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών άρδευσης και ύδρευσης που προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 
Με αυτήν, εξειδικεύει και προσαρμόζει την πολιτική υδάτων της Ελλάδας, με την οδηγία 2000/60/ΕΚ, την ευρωενωσιακή νομοθεσία που εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο, αφού προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής του με το νέο σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών υδάτων.
Είναι αυτή η οδηγία που σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΥΔΑΠ μας περιέγραφε ως ιδανική και μας στάλθηκε μέσω τουemail του ΣΕΚΕΣ(άλλωστε είναι μέλη του και εκλεγμένοι συνδικαλιστές του).
 Η ΚΥΑ διατηρεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο ανταποδοτικής διαχείρισης του νερού, οδηγεί σε ένα πρόσθετο κόστος παροχής νερού, που αποτελεί κρατική ευθύνη, στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και στους μικρομεσαίους αγρότες, στη λαϊκή κατανάλωση. Επιβάλλει υποχρεωτικά και ενιαία το νέο χαράτσι, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», με τη θέσπιση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της «προστασίας» των υδάτων, της «ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος» και δήθεν «εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος.
Ενώ ισχυρίζεται ότι καλύπτει «όλες τις χρήσεις ύδατος και όλους τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος», εξαιρεί τις «υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή τη χρήση του νερού από τους μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (για την παροχή της οποίας η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ήδη επιβαρύνονται με το πράσινο τέλος), εξασφαλίζοντάς τους έτσι για τη χρήση του νερού μηδενικό κόστος.
 Το νέο χαράτσι θα εισπράττουν οι εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης, το 97,5% του οποίου θα πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο», γνωστό για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον.
Το νερό και με την ΚΥΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας, διαχείρισης των υδατικών πόρων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Στηρίζουμε τον αγώνα για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό. Για πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Για κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ, για το νερό και του περιβαλλοντικού τέλους.

Έρχεται έτσι κι αυτή να προστεθεί στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας και θα πρέπει οι εργαζόμενοι μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ να οργανώσουν την αντίδραση τους σ’ αυτά τα μέτρα (Υπερταμείο, περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση, Εργασιακά, Συνδικαλιστικός νόμος).

Στο θέμα του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει η πεποίθηση ότι θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες μέρες. Η συμφωνία τους περιλαμβάνει τη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου και της διοίκησης του ταμείου και βέβαια τη μεταβίβαση σε αυτό της δεύτερης γκάμας των επιχειρήσεων, που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Σε πρώτη φάση, στο νέο ταμείο θα μεταβιβαστεί η συμμετοχή του κράτους σε ακόμη 8 εταιρείες (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως ΕΑΒ)

Το υπερταμείο το οποίο θα διοικείται από τους «δανειστές» θα μπορεί να διορίσει νέο ΔΣ και διοίκηση στην ΕΥΔΑΠ μιας και η πλειοψηφία των μετοχών θα του παραχωρηθεί για 99 χρόνια και θα τρέξει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση σε ποσοστό 11%.

Έτσι δε πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία ποιούς σκοπούς υπηρετεί το νέο οργανόγραμμα με τις νέες διευθύνσεις καθώς και η σύνταξη μέσα σε λίγα χρόνια του νέου «εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας».  

Μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο, την περασμένη Τετάρτη, «μπήκε το νερό στ' αυλάκι» για τις νέες ανατροπές που θα επιχειρήσουν στα Εργασιακά. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ολοκληρωθεί έγκαιρα η δεύτερη «αξιολόγηση», που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως συμφωνήθηκαν στο τρίτο μνημόνιο.

Κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση για τα Εργασιακά να γίνει στις 17 Οκτώβρη. Συμφώνησαν, επίσης, βάση της διαπραγμάτευσης να αποτελέσουν το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών», που διορίστηκε από την κυβέρνηση και το κουαρτέτο, καθώς και η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την υπόθεση της «Lafarge», που θα κρίνει το κατά πόσον η ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Γι' αυτό απαιτείται εγρήγορση και καθημερινή προσπάθεια για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης.

Στις αντιλαϊκές εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ βάζουν πλάτη συντασσόμενοι πίσω από τις πρωτοβουλίες της ΓΣΕΕ για κοινό μέτωπο με τους εργοδότες(ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΕΣΕΕ ΚΛΠ.) Ενός ΣΕΒ που ζητάει περικοπές όλων των επιδομάτων και μείωση των εργοδοτικών εισφορών(δλδ. να ξεχάσουμε τις συντάξεις μας) ή αντιφατικά έχοντας από την ίδια παράταξη (ΣΕΚΕΣ) διαφορετικές εκτιμήσεις και ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα(πχ.  καλή διοίκηση-κακή διοίκηση, καλή ΚΥΑ-κακή ΚΥΑ) για να μπερδεύουν και να εγκλωβίζουν εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Αν η κυβέρνηση αξιοποιεί την περίοδο που διανύουμε για να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε ευκολότερα να περάσουν τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αφήσουν ούτε ώρα να πάει χαμένη στη συζήτηση και υλοποίηση του δικού τους σχεδίου, απέναντι στο σχέδιο κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ - ΔΝΤ.

Αυτά τα χαρακτηριστικά συγκεντρώνει η πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων να απευθυνθούν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις(μεταξύ αυτών και στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και σύλλογο προσωπικού και σωματείο αποχέτευσης)  και να τις καλέσουν να βάλουν πλάτη στο χώρο τους για την ανάπτυξη αγώνων που στόχος είναι να εκφραστεί ένα ισχυρό αγωνιστικό ρεύμα, με επίκεντρο τους τόπους δουλειάς, που δεν θα παλεύει μόνο για να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τα μέτρα που έρχονται, αλλά θα διεκδικεί μαχητικά την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, την κατάργηση αντεργατικών νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, βάζοντας στο επίκεντρο την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τους ως πρώτο σταθμό να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στις 6 Οκτωβρίου στις 18:30 στην Ομόνοια που διοργανώνουν τα κλαδικά σωματεία της βιομηχανίας.