Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016



Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου για «αξιοποίηση» των υποδομών που μοναδικό στόχο έχουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου υλοποιούν κατά γράμμα όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

 Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι και αυτή απαίτηση του κεφαλαίου.

Οι σημερινές ραγδαίες εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί αρκετά χρόνια πριν τη κρίση .Σχέδιο που ξεκινά από τη δεκαετία του ’90 με το σπάσιμο της ΕΥΔΑΠ στα δύο και την πώληση του 39% του κερδοφόρου κομματιού σε ιδιώτες, με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Συνεχίστηκε με τη σαλαμοποίηση της, αφήνοντας το προσωπικό χωρίς προσλήψεις για πάνω από μια δεκαετία και δίνοντας αντικείμενα του έργου της σε εργολάβους και εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν με βαθιά εκμεταλλευτικές σχέσεις.

Προχώρησε με μια σειρά παρεμβάσεις που ήταν προπομπός της ιδιωτικοποίησης όπως η αλλαγή άρθρων του καταστατικού της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για να μην έχουν νομικά εμπόδια , η αποπληρωμή άνω των 400 εκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων χρεών από δήμους και κεντρική διοίκηση προς την ΕΥΔΑΠ που λίμναζαν δεκαετίες(ώστε να δοθεί και προίκα στον ιδιώτη), η «επίλυση»  με τον τρόπο που έγινε των εργατικών διαφορών ώστε να παραδοθεί καθαρή νομικών «μπελάδων», ακόμα και η νέα ΚΥΑ για το νερό που βάζει «χαράτσι» στα λαϊκά νοικοκυριά βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του νερού οι κυβερνήσεις (όποιες κι αν είναι) ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν σύμμαχο τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που καθησυχάζουν με την τακτική τους τούς εργαζόμενους, γιατί θέλουν παροπλισμένο και υποταγμένο το συνδικαλιστικό κίνημα.  
Ευθύνες έχει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που έβαλε πλάτη, φτάνοντας στο σημείο να προτρέπει τους εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές (συμφώνησε μάλιστα και με την διοίκηση ώστε να δίνει άτοκο δάνειο για την αγορά τους), καθησύχαζε όλα αυτά τα χρόνια πως τελικά εμείς με κάποιον τρόπο θα εξαιρεθούμε και αρνήθηκαν την στήριξη και εγγραφή στα σωματεία όλων των εργαζομένων με διαφορετικές σχέσεις εργασίας.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο δεν είναι άλλη μια φάση προς την ιδιωτικοποίηση. Είναι 100% ιδιωτικοποίηση μιας και όπως περιγράφεται στο ποιος είναι ο «ειδικός σκοπός» του στο άρθρο 185 παρ.1: «Η Εταιρία διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να: α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και β) συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Νόμο 4336/2015 (Α’ 94).  Και όλα τους τα στοιχεία αλλά και οι θυγατρικές τους  μεταβιβάζονται στο Υπερ-ταμείο που όπως αναφέρεται στο άρθρο 184 παρ.4 «δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται»

Η απάντηση μας πρέπει να δοθεί δυναμικά, αποφασιστικά

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ τα τετελεσμένα, ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την πολιτική που συντρίβει τη ζωή μας.

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΟΥΜΕ τις ανάγκες μας στις αξιώσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Η μάχη πρώτα και κύρια θα δοθεί στο περιεχόμενο των κινητοποιήσεων .Σε γραμμή σύγκρουσης  με το σύνολο αυτής της πολιτικής. Αλλιώς οι αγώνες δε θα έχουν προοπτική.  
·         Χρειάζεται κοινή πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και στα προβλήματα που δημιουργούν οι αντιλαϊκοί νόμοι.
·        
 Χρειάζεται συμπόρευση κατ’ αρχήν του κλάδου του νερού, μα και των άλλων εταιρειών που μπαίνουν στο υπερταμείο ενιαία γιατί ενιαία είναι η επίθεση.
·        
 Συμπόρευση με τα σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες που μας έχουν απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.
·          
Με γραμμή σύγκρουσης σε ταξική κατεύθυνση ενάντια στην πολιτική που ξεπουλάει υποδομές, που χτυπάει μισθούς και δικαιώματα.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο αγώνα.
Για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται ψυχραιμία, καλή οργάνωση, μαζική συμμετοχή, ξεκάθαρο πλαίσιο πάλης, επιμονή, υπομονή και πάνω από όλα αγωνιστική διάθεση.

Στηρίζουμε τον αγώνα κατά  της ένταξης της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο και κατά κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης του νερού.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και την κλιμάκωση τους που έχουν εξαγγελθεί (αφού άλλωστε αυτή ήταν η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ).

Θέλουμε νερό φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό για τα λαϊκά στρώματα.

Δωρεάν για τα θύματα αυτής της πολιτικής(ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες).

Για πλήρη σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με ισότητα αμοιβών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Για κατάργηση όλου του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου.