Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Για λογαριασμό τίνος «βιάζονται»...

Μια ακόμα επιβεβαίωση γύρω από το για λογαριασμό ποιανού «βιάζεται» η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, ήρθε από τον ΣΕΒ και το «εβδομαδιαίο δελτίο» του.
Παρουσιάζοντας τις άμεσες αξιώσεις των εγχώριων βιομηχάνων και κατ' επέκταση συνολικά του εγχώριου κεφαλαίου, ο ΣΕΒ ιεραρχεί πρώτη - πρώτη την «εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, περιλαμβανομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς καθυστερήσεις στην επίτευξη των συμφωνηθέντων».
Προχωρά μάλιστα και σε... επικοινωνιακές συμβουλές προς την κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» («μιας έννοιας με την οποία κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ...) - καλώντας την να «επικοινωνήσει» από το βήμα της ΔΕΘ την «αλήθεια» ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτα άλλο από κατάργηση προνομίων»...
Στις υπόλοιπες «άμεσες παρεμβάσεις» που αξιώνει ο ΣΕΒ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
-- Η «επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» και η «ενεργοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου μέσω του Επενδυτικού Ταμείου».
-- Η «αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων" με επιτάχυνση της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου και αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την πώληση επισφαλών απαιτήσεων και την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων».
-- Η «μείωση των φορολογικών συντελεστών στη βάση ενός ισοδύναμου προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αναγκαστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου σε περίπτωση υστέρησης στην επίτευξη των στόχων επέκτασης της φορολογικής βάσης».
-- Η «θέσπιση οριζόντιων φοροαπαλλαγών μέσω υπεραποσβέσεων επενδυτικών δαπανών, με όλη την επένδυση να αναγνωρίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως εκπεστέα δαπάνη στη χρονιά υλοποίησης της επένδυσης».
-- Η «λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της κατασκευαστικής δραστηριότητας», με «επανασχεδίαση του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην επιβάλλεται στη συσσώρευση ακίνητης περιουσίας μέσω του συμπληρωματικού φόρου», φοροαπαλλαγές στις επενδύσεις που αφορούν «αναμόρφωση εμπορικών δρόμων» και «ανάπλαση του οικιστικού ιστού της πόλης» κ.ά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, άλλωστε, το υπόμνημα που παρέδωσε η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας στον Αλ. Τσίπρα, αξιώνοντας μεταξύ άλλων για το κεφάλαιο «μείωση φορολογικών συντελεστών, καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 20% και μείωση συντελεστών ΦΠΑ», «συρρίκνωση του κράτους», «χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών αυστηρά με εισοδηματικά κριτήρια», «ολοκλήρωση της προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα», «στήριξη εξαγωγών» κ.ο.κ.