Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - Θέμα: Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης και εκβιαστικής ανακοίνωσης της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και των προστατευόμενων μελών του






Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης και εκβιαστικής ανακοίνωσης της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και των προστατευόμενων μελών τους.


Η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥΔΑΠ, με έγγραφό της στις 10 Ιανουαρίου 2018 και επικαλούμενη τον κανονισμό 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι εφεξής η επιχείρηση υπόκειται στις διατάξεις του και σε ανακοίνωσή της για την επικαιροποίηση των δικαιολογητικών για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγειονομικής περίθαλψης για το 2018 αναφέρει ότι «Κατά τη θεώρηση των βιβλιαρίων ΟΛΩΝ των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και των προστατευόμενων μελών … είναι απαραίτητη η υπογραφή ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΝΗΜΜΈΝΗΣ “ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΠΕΡΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ” … Σε περίπτωση μη προσκόμισης της υπογεγραμμένης δήλωσης ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ.» Στη συννημένη δήλωση δε, καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν ότι παρέχουν «…τη ρητή και ανεπιφύλακτη συγκατάθεσή … για την … συλλογή, τήρηση σε (ηλεκτρονικό, ή μη) αρχείο και επεξεργασία … των προσωπικών … δεδομένων (ευαίσθητων και μη) τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί από οποιαδήποτε πηγή και υποβληθεί αλλά και συλλεχθεί στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. για το σκοπό της προληπτικής ή επαγγελματικής ιατρικής εκτίμησης της ικανότητας προς εργασία του εργαζομένου, ιατρικής διάγνωσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης τόσο της δικής μου όσο και ασφαλισμένων μελών μου … και στο πλαίσιο της σύμβασης εργασίας που ισχύει.» και σε άλλο σημείο ότι συναινούν «… ανεπιφύλακτα όσον αφορά τη συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση προσωπικών δεδομένων».
Η διοίκηση δηλαδή της ΕΥΔΑΠ απαιτεί με εκβιαστικό τρόπο να αποσπάσει την υπογραφή των εργαζομένων, διαφορετικά θα μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους.
Η υποχρέωση των εργαζομένων να συναινούν με υπογραφή τους στην επεξεργασία και διαβίβαση των προσωπικών τους δεδομένων δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, κανονισμό υγειονομικής περίθαλψης, κανονισμό προσωπικού, ΣΣΕ.
Η παραπάνω ενέργεια της εργοδοσίας εκτός από απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού θίγει κατάφωρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα και επιτρέπει ουσιαστικά τον έλεγχο προσωπικών στοιχείων των εργαζομένων και των προστατευόμενων μελών τους και το ηλεκτρονικό τους φακέλωμα, συνδέεται και με το υγειονομικό και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (περιορισμό εξετάσεων, έλεγχο προσέλευσης - αποχώρησης και με βιομετρικά στοιχεία, αξιολόγηση, κλπ) .
Η ολοένα και πιο ασφυκτική παρακολούθηση των εργαζομένων στοχεύει στο βάθεμα της εκμετάλλευσης, αλλά και στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας μέσα στους τόπους δουλειάς.





ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

·         Για την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης και εκβιαστικής απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και των προστατευόμενων μελών τους.
·         Να θεωρηθούν τα βιβλιάρια όλων των εργαζομένων των συνταξιούχων, καθώς και των προστατευόμενων μελών, χωρίς να είναι όρος η υπογραφή της απαράδεκτης δήλωσης περί «ενημέρωσης και συναίνεσης περί επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων».


Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Διαμάντω Μανωλάκου