Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016




Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Χαιρετίζουμε την συμμετοχή όσων συναδέλφων πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις και στην κλιμάκωση τους, παρά τα στενά περιθώρια για σωστή οργάνωση και προετοιμασία που υπήρξαν.

Η συμμετοχή αυτή αν και δεν κατάφερε να αποτρέψει την ένταξη και της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο γεννά ελπίδες πως μεγάλο μέρος των εργαζομένων αφυπνίζεται και παίρνει θέση μάχης για τη συνέχεια που θα ‘ναι η πώληση πακέτου11% σε ιδιώτες και οι αλλαγές που αυτό θα επιφέρει καθώς και ο νέος νόμος για τα εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, προωθώντας αποφασιστικά την πολιτική της «απελευθέρωσης», των ιδιωτικοποιήσεων και της «αξιοποίησης» όπως ονομάζουν με την νέα γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Το υπερταμείο, για τα επόμενα 99 χρόνια, θα «αξιοποιεί» με «τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» τα περιουσιακά στοιχεία του με στόχους την «υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας» και την «απομείωση του χρέους».

Η λειτουργία του ταμείου είναι η παραπέρα προώθηση της «απελευθέρωσης» και η πλήρης ευθυγράμμιση της λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων με στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η κερδοφορία των κρατικών επιχειρήσεων (όπως η ΕΥΔΑΠ) δεν πέφτει απ' τον ουρανό. Θα προέρχεται από την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης και των χαμηλών μισθών των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Θα βασίζεται επίσης στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές  του νερού  που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Ουσιαστικά, η «κερδοφορία», η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και η «αύξηση της αξίας» των κρατικών επιχειρήσεων του υπερταμείου μεταφράζεται στην επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, τόσο ως καταναλωτών όσο και ως εργαζομένων.

Ως εργαλεία για την επίτευξη τους θα χρησιμοποιηθούν και ο νέος νόμος για τα εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος που είναι προαπαιτούμενα για τη 2η αξιολόγηση και τα ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα μαζί(ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ) ή τα στηρίζουν ανοιχτά (Ένωση Κεντρώων).

Οι νεκροθάφτες της κοινωνικής ασφάλισης αφού «έσωσαν» τις συντάξεις με το νόμο λαιμητόμο έχουν λυσσάξει  να «σώσουν» τώρα τις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Κατ' εντολή του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν βάλει στο στόχαστρο ότι έχει 
απομείνει από Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργατικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα που μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, δηλαδή στη διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτό υπηρετεί η έκθεση των "σοφών". Η ανάπτυξη που διαλαλούν οι βιομήχανοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τραπεζίτες, η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής δεν αφορά τους εργαζόμενους και τη ζωή μας, αλλά χτίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, σε κομμένους  μισθούς , στη συντριβή των δικαιωμάτων μας.

Η πείρα μας αυτά τα χρόνια της κρίσης  δείχνει πως πρέπει να βάλουμε τέλος στην ανοχή και την κοροϊδία. Να μην περιμένουμε «σωτήρες» σαν αυτούς που αφού ψηφίσαν τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους(ΠΑΣΟΚ) ή συμμετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργοί ,μέλη της κυβέρνησης, πρόεδροι της βουλής και κορόιδευαν το λαό με κάλπικα  δημοψηφίσματα(όπου το Όχι ήταν Ναι στο  μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ), καλέσματα στήριξης σε συλλαλητήρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να συμφωνήσει στο 3ο μνημόνιο  και «θάβοντας» προτάσεις νόμου κατάργησης όλου του αντεργατικού πλαισίου, ήρθαν σήμερα να μας δηλώσουν τη στήριξη τους και να δηλώσουν χωρίς ντροπή συμπαραστάτες μας.

Να μην επιτρέψουμε να μας χειραγωγήσουν και να μας καθηλώσουν. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να πιστέψουμε στη δύναμη μας και να οργανώσουμε αγώνες με ουσιαστικό περιεχόμενο και αξιώσεις.

Να τελειώνουμε με την γραμμή του συμβιβασμού που υπηρετεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Τρανό παράδειγμα και στον χώρο μας οι πρόσφατες θέσεις του οργανογράμματος όπου δεκάδες συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ όπως και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού του ΣΕΚΕΣ, πρόεδροι-γ. γραμματείς πρωτοβάθμιων σωματείων και μέλη των  προεδρείων τους, οι επικεφαλείς των δύο παρατάξεων,  καθώς και μέλη του ΔΣ ,της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ,  πήραν θέσεις διοίκησης. Τη στιγμή της σύγκρουσης με την εργοδοσία περνάνε ανοιχτά στις τάξεις του εχθρού.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
  
 Ο εξαιρετικά «ομαλός» τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το υπερταμείο, δείχνει τις ιδιαίτερες αρετές του για την άρχουσα τάξη.
Δείχνει επίσης πως η κινητοποίηση μόνο των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και όσων εργάζονταν στις εταιρείες που εντάχθηκαν στο υπερταμείο δεν ήταν ικανή να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Χρειάζεται κοινό μέτωπο και συντονισμός με τα άλλα εργατικά-λαϊκά στρώματα, με όλους τους εργαζόμενους στις εταιρείες που εντάσσονται στο υπερταμείο, αποδοχή στο κάλεσμα που μας απεύθυναν  συνδικάτα-ομοσπονδίες-εργατικά κέντρα με κοινό πλαίσιο πάλης.  

Η ελπίδα κι η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση μας, στο κοινό μέτωπο με ενιαίο πλαίσιο πάλης, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ.

Βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες, στο ασυμβίβαστο μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, απέναντι στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Βρίσκεται στο άνοιγμα του δρόμου για κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ να συμμετάσχουν ενεργά και να ενώσουν τη φωνή και τη δύναμη τους με όλους τους άλλους εργαζόμενους απέναντι στον κοινό εχθρό.

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση των ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 6:30μμ στην Ομόνοια .