Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΣΚ Αποχέτευσης

                                                  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
                                           ΕΣΚ Αποχέτευσης 

     Συναδέλφισσα – συνάδελφε

     Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, διανύουμε τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών. Οχτώ χρόνια έχουν περάσει από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και η ολομέτωπη επίθεση της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, συνεχίζεται. Όσα είχαμε κατακτήσει με μακροχρόνιους και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες, χάνονται με νομοσχέδια που ψηφίζονται  νύχτα, με τη μορφή του κατεπείγοντος.
    Η επίθεση συνεχίζεται πιο σφοδρή από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, από κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ τους και με άλλα κόμματα όπως το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη. 
Υπηρεσίες από υπουργικά πόστα πρόσφεραν και πρωτοκλασάτα στελέχη σήμερα της ΛΑΕ (π.χ. Λαφαζάνης – Στρατούλης), όπως και η Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης, που εφάρμοσαν την πολιτική 2 μνημονίων πριν πηδήξουν από το καράβι για να προσφέρουν στην αστική τάξη από άλλο μετερίζι. 
    Δηλαδή μπροστά στον κίνδυνο να ριζοσπαστικοποιηθούν εργατικές συνειδήσεις από τις πολιτικές που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται το ανάχωμα για να τις διατηρήσουν εγκλωβισμένες κάτω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Για παράδειγμα, η θέση τους περί «ξένης κατοχής», αθωώνει τον καπιταλισμό συνολικά, αθωώνει τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις πολιτικές που εφάρμοσαν, παρουσιάζει τον Έλληνα καπιταλιστή ως λύση στο πρόβλημα.
Συναδέλφισσα – συνάδελφε
Τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν προαποφασισμένα εδώ και χρόνια. Περιέχονται ένα προς ένα στη «συνθήκη του Μάαστριχτ» από το 1992, στη «Λευκή Βίβλο» το 1993, στη «στρατηγική της Λισσαβόνας» το 2000, στη «στρατηγική για την Ευρώπη 2020» και σε άλλες συμφωνίες των χωρών – μελών της ΕΕ. 
Το ξέσπασμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης επιτάχυνε την εφαρμογή τους. Γι αυτό τα ίδια μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα, τα εφαρμόζουν κι άλλες χώρες σήμερα, που δεν έχουν μνημόνια ούτε κρίση π.χ. Γαλλία – Βρετανία.
Άρα, η πραγματική αιτία για τα μέτρα που παίρνονται είναι άλλη, είναι οι  καπιταλιστές που έτσι πετυχαίνουν μεγάλα ποσοστά κερδοφορίας για να μπορούν να αντέξουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Με τέτοια μέτρα δηλ. μεγαλώνουν το βαθμό εκμετάλλευσης του εργαζόμενου. 
Συνεπώς, εργατική τάξη και εργαζόμενοι μαζί με την πάλη για την απόκρουση των μέτρων, πρέπει να παλέψουν και ενάντια στην ύπαρξη του ίδιου του καπιταλιστή, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους και την προσφυγιά, που γεννά εγκληματικές ιδεολογίες και οργανώσεις όπως ο φασισμός και η ΧΑ, που καλλιεργούν μίσος για το συνάνθρωπο και στήνουν δολοφονικές ενέδρες στην εργατική τάξη, ακριβώς επειδή είναι τα μαντρόσκυλα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
                     Συναδέλφισσα – συνάδελφε
    Πριν λίγες μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με άλλες εταιρείες ενέταξε και την ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο, με άμεσο στόχο να ιδιωτικοποιήσει ακόμα ένα ποσοστό 11% από τις μετοχές που ανήκουν στο δημόσιο. Το υπόλοιπο 50% θα ανήκει για 99 χρόνια στους δανειστές, που θα αναλάβουν την «αξιοποίηση» της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως θα κάνουν τα πάντα για να πετύχουν μεγαλύτερα κέρδη, με ζημιωμένους το λαό και τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ.
     Για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, οι βάσεις μπήκαν το 1992 με τη «συνθήκη του Μάαστριχτ». Αυτό  που γίνεται σήμερα, είχε δρομολογηθεί ήδη από τότε. Γι αυτό καμία συνδικαλιστική παράταξη δε μπορεί να κάνει τάχα πως δεν ήξερε, ή να ισχυρίζεται πως ξεγελάστηκε. 
Έχουν τεράστια ευθύνη τα στελέχη της ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΣΕΚΕ-Σ, που έφερναν πολιτικούς οι οποίοι ενώ είχαν ασπαστεί ή και υπηρετήσει τις πολιτικές της ΕΕ, κορόιδευαν τους εργαζόμενους πως δε θα πουληθεί η ΕΥΔΑΠ για να αρπάξουν την ψήφο τους. Έχουν διαχρονικά ευθύνες οι ηγεσίες της ΟΜΕ που καθησύχαζαν τους εργαζόμενους πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πουλιέται.  
    Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεχνά, πως όταν το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαζε την ΕΥΔΑΠ στο χρηματιστήριο, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, παρότρυναν τους εργαζόμενους να πάρουν μετοχές, βάζοντας πλάτη στην ιδιωτικοποίηση και πνίγοντας κάθε διάθεση για αντίσταση. Μόνο η ΕΣΚ όλο αυτό το διάστημα προειδοποιούσε για την ιδιωτικοποίηση, αποκάλυπτε  τη στάση των άλλων δυνάμεων και καλούσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα. 
                     Συναδέλφισσα - συνάδελφε 
    Στις 18 – 19 – 20 Οκτώβρη θα γίνουν οι εκλογές στο σωματείο μας. Σε κρίσιμες εποχές, καλούμαστε να εκλέξουμε τη διοίκηση του σωματείου που για τα επόμενα τρία χρόνια θα αναλάβει το καθήκον να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας, ενάντια στην επίθεση που θα συνεχιστεί αμείωτη. Επίθεση από την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τους έμμισθους υπαλλήλους τους δηλ. τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και άλλους, που θα κληθούν να υλοποιήσουν την αντεργατική πολιτική τους.
    Θεωρούμε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά ποιά θα είναι η επιλογή μας στην κάλπη, να πάρουμε υπόψη την παλιότερη πείρα αλλά και την πρόσφατη.
Τι έκανε π.χ. η διοίκηση της ΠΑΣΚΕ για να οργανώσει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα μέτρων που έχουν παρθεί όλα αυτά τα χρόνια; Προετοίμασαν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθούσε και ψήφισε η κυβέρνηση; Τι εμπόδια έβαλαν; Όχι μόνο δεν έβαλαν εμπόδια, στην πράξη έβαλαν πλάτη για να περάσουν όλα αυτά.
-   Το 2012 συμφώνησαν για ΣΣΕ με μειώσεις αποδοχών 35% των εργαζόμενων για τρία χρόνια, εφαρμόζοντας το Ν4024/11. Την αποδέχτηκαν  για άλλα τρία χρόνια το 2015, αφού ψήφισαν λευκό στο ΔΣ της ΟΜΕ, στην πρόταση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ) για υπογραφή της ίδιας σχεδόν ΣΣΕ. Με αυτή την ενέργεια, άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες της ιδιωτικοποίησης, αφού εκτοξεύτηκε η κερδοφορία της εταιρείας, κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επενδύσουν οι καπιταλιστές.
-    Αρνήθηκαν όλες τις γενικές συνελεύσεις που προτείναμε σε ΟΜΕ και σωματείο, για να αποφασίσουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι για τους αγώνες που θα δώσουν, ώστε να έχουν επιτυχία. Την τελευταία τακτική ΓΣ του σωματείου μας, την όρισαν για Μ. Πέμπτη, όταν θα έφευγαν οι εργαζόμενοι με άδειες, με στόχο να μη γίνει. Εκείνο το διάστημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερνε για ψήφιση το νόμο λαιμητόμο για φορολογικό και ασφαλιστικό. Έτσι υπονομεύουν την οργάνωση των αγώνων και τα συμφέροντα των εργαζόμενων!
-  Αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κάλεσμα συνδικάτων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για ένα μεγάλο μέτωπο αγώνα, που θα δώσει τη μάχη να παρθούν πίσω οι αντεργατικοί νόμοι και κυρίως αυτοί που καταργούν ή περιορίζουν τις ΣΣΕ. Κάτι που αφορά άμεσα το χώρο μας που έχει ατομικές συμβάσεις εργασίας με διάφορες μορφές, αλλά και η ΣΣΕ που έχουμε στην ΕΥΔΑΠ, αποτυπώνει περιοριστικό νόμο.
-  Περιφέρονταν μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο στους χώρους και δημιουργούσαν αυταπάτες πως θα μπει εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, κρατώντας σε αδράνεια τους εργαζόμενους μέχρι την τελευταία στιγμή που δημοσιεύτηκε πως η ΕΥΔΑΠ μπαίνει στο υπερταμείο. 
-     Στην πρόσφατη αξιολόγηση, πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΕΚΕ-Σ, πήραν διοικητικές θέσεις στην εταιρεία και άμεσα θα υπηρετήσουν την αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Αυτές οι παρατάξεις, τώρα που η σύγκρουση με την εργοδοσία πρέπει να κορυφωθεί, πέρασαν ανοιχτά με το μέρος της.  
-   ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, άφησαν εκτεθειμένους τους εργατοτεχνίτες στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του 10% . Ωστόσο, παρόλο που αδιαφόρησαν στη διαπραγμάτευση (οι ίδιοι είπαν πως δεν τους αφορούσε το θέμα αυτό), πρωταγωνίστησαν στη χειραγώγησή τους να αποδεχτούν τον άθλιο συμβιβασμό της διαπραγμάτευσης. 
Γυρίστε τους την πλάτη. Μην ανέχεστε άλλο να σας κοροϊδεύουν. ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ δεν αλλάζουν. Δε μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματά μας, επειδή είναι μέρος των προβλημάτων μας. Καλούμε κάθε τίμιο εργάτη, κάθε τίμιο εργαζόμενο, να στηρίξει το συνδυασμό μας με την ψήφο του, αλλά και με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιό μας.
                          ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ 
    Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Να αντιπαλέψουμε την ύπαρξη δουλεμπορικών, την εργολαβοποίηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην ΕΥΔΑΠ. Να διεκδικήσουμε να μονιμοποιηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι, να γραφτούν στα σωματεία. Να βάλουμε φρένο στους διασπαστικούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μόνιμους, σε συμβασιούχους, σε ιδιωτικούς κ.α.
    Να διεκδικήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας και όχι τις ανάγκες της κερδοφορίας των μετόχων. Να ενταχθούν όλοι στον κανονισμό που είμαστε ενταγμένοι και εμείς.
     Να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος, να ισχυροποιηθούν ο ταξικός πόλος και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο μας. Να πρωταγωνιστήσουμε για την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ και όλων των κλάδων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κανένας κλάδος, κανένα σωματείο μόνο του δε μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.
    Είναι αναγκαίο σήμερα να τις αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε χωρίς εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη στην υλοποίηση των σχεδίων της ΕΕ, της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των διοικήσεών τους. Αυτούς που υπηρετούν ένα δρόμο ανάπτυξης που θέλει το νερό, την ενέργεια, τα τρόφιμα, να είναι εμπορεύματα, να πουλιούνται για να θησαυρίζουν λίγοι και να τα στερούνται όσοι δε μπορούν να τα πληρώσουν.
    Ο μόνος τρόπος για να μην είναι εμπορεύματα, είναι να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα δικά τους χέρια και να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. 
Σήμερα είναι ώριμες οι συνθήκες για να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που δε θα έχει για οδηγό τα κέρδη των λίγων, αλλά την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
                         
                         
                        Ψηφίζουμε  μαζικά – αγωνιστικά 
           Ενωτική   Συνδικαλιστική   Κίνηση   Αποχέτευσης 
                                 Οκτώβρης    2016