Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Εκδήλωση και κάλεσμα αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
 
Εκδήλωση και κάλεσμα αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού
 
Τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ, εργαζόμενους άλλων κλάδων, εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ στην εκδήλωση που οργανώνει με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».
 Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 16 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Δεξαμενή» (πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι).
Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Ακόμα και η βροχή».
Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα προωθεί ψήφισμα που αφορά στο ζήτημα του νερού καλώντας «τα συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς στην Αττική να παλέψουν ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας για νερό και δίκτυο αποχέτευσης, κόντρα στην πολιτική που τα έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα».
Σοβαρές αρνητικές συνέπειες από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης
Μεταξύ άλλων σημειώνεται στο ψήφισμα ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, στην οποία έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια και η ΕΥΔΑΠ, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του νερού, την επιβολή τελών, τη μείωση του προσωπικού, την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας κ.ά.

«Ολα τα παραπάνω θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, θα δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να έχουν πρόσβαση στο ζωτικής σημασίας κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό, επειδή αποτελεί εμπόρευμα. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην ποιότητα του νερού που θα υποβαθμιστεί, καθώς και στο δίκτυο αποχέτευσης.
(...) Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νερό (...) Σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι εργαζόμενοι του κλάδου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων γιατί ενιαία πλήττονται από τις αντιλαϊκές - αντεργατικές εξελίξεις στο νερό», σημειώνεται.

Τα αιτήματα
 
Η Επιτροπή Αγώνα και το ψήφισμα που προωθεί προβάλλουν τα εξής αιτήματα:
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο του νερού και εμπορευματική λειτουργία. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό.
  • Νερό φτηνό και ποιοτικό για όλο το λαό, μείωση της τιμής του κατά 50%, δωρεάν για τους ανέργους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  • Καμία διακοπή νερού στα φτωχά λαϊκά στρώματα.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση την ικανοποίηση των αναγκών του λαού της Αττικής και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΕΥΔΑΠ.
Το ψήφισμα έχουν ήδη αποδεχθεί και συνυπογράφουν μια σειρά από συνδικάτα.
Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων: Φαρμάκου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.
Τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Αγρινίου, Λέσβου, Σάμου, Νάουσας, Θεσπρωτίας, Λαμίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
Τα Συνδικάτα: Οικοδόμων Αθήνας, Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων ΕΒΓΑ, «Wind», «Μέλλον», Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Ενέργειας Αττικής. Ακόμα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, η Παναττική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η Πανελλήνια Ενωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.