Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου είναι η Ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του!

«Τιμάμε το ΟΧΙ του 1940 παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε επιστολή της προς τους μαθητές, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καλώντας τους νέους να μάθουν την αλήθεια για το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση και να αγωνιστούν για να ζωντανέψουν η νέα αντεπίθεση και αντίσταση της δικής τους εποχής.

Η επιστολή αναφέρει:

«Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου είναι η Ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του!

Αγαπητέ μαθητή, αγαπητή μαθήτρια,

Εμείς, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σας, σας καλούμε να αναζητήσετε και να μάθετε την πραγματική Ιστορία που δεν θα βρείτε στα σχολικά βιβλία γιατί θέλουν να κρύψουν το κύριο και το πιο σημαντικό: Η ιστορική αλήθεια είναι μία και τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους!

Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι δεν ήταν τρελοί. Ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία με εκλογές σε κλίμα χειραγώγησης και τρομοκρατίας. Τον στήριξαν οι βιομήχανοι. Ο φασισμός γιγαντώθηκε με την οικονομική ενίσχυση που απλόχερα του παρείχαν δεκάδες καπιταλιστές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και της Γαλλίας (“Ford”, “General Motors”, IBM, "Siemens").

Σκέψου και μόνος σου:

Είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί να χρηματοδοτούσαν με τα εκατομμύριά τους έναν τρελό;
Γιατί οι πόλεμοι δεν γίνονται ούτε από τρέλα ούτε από ψυχοπάθεια ούτε βέβαια για το όνομα μιας χώρας! Κάθε άλλο, μάλιστα! Γίνονται για το μοίρασμα των αγορών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των κρατών που τους στηρίζουν. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους...

Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Δεν βομβαρδίζουν τη Συρία ή το Ιράκ γιατί τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία ούτε βέβαια για τους τζιχαντιστές (αφού οι ίδιοι τους δημιούργησαν). Βομβαρδίζουν τους λαούς για τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων. Σήμερα η κυβέρνηση γεμίζει τη χώρα μας με ΝΑΤΟικές βάσεις, από όπου φεύγουν τα αεροπλάνα και τα πλοία που σκορπούν το θάνατο στους λαούς, προκαλώντας πόνο και προσφυγιά. Η κυβέρνηση μιλά για γεωπολιτική σταθερότητα, την ίδια στιγμή που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο αλλά και μαγνήτη επιθέσεων!

Μόνο που οι καπιταλιστές δεν θα πάνε βέβαια να πολεμήσουν. Βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται και οι ίδιοι “την κάνουν”.

Το 1940 έφυγαν και πήγαν στο Κάιρο με την ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας μαζί και το χρυσάφι της χώρας και αφήνοντας το λαό στο έλεος τριών κατακτητών: Ιταλών, Βουλγάρων και Γερμανών.
Αλλά κι απ’ αυτούς που έμειναν πίσω, ένα κομμάτι συνεργάστηκε με τους κατακτητές εναντίον του λαού, γίνονταν κουκουλοφόροι και κατέδιδαν τους αγωνιστές του ΕΑΜ. Ήταν οι γνωστοί Χίτες και ταγματασφαλίτες, αυτοί που σήμερα υμνούν οι απόγονοί τους, οι χρυσαυγίτες που συγχαίρουν την Ελλάδα που είναι πρώτη σε ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Αυτοί που το παίζουν πατριώτες και Ελληναράδες, ενώ η μόνη τους έγνοια είναι η προστασία των συμφερόντων των αφεντικών τους, εφοπλιστών και βιομηχάνων. Γι’ αυτό ζητάνε να δουλεύεις εσύ με χαμηλό μεροκάματο για να έχουν τζάμπα εργαζόμενους αυτοί.

Έλεγε η αστική τάξη το 1940: “Δε γίνεται να πολεμήσουμε, ο εχθρός είναι παντοδύναμος” και κρύφτηκαν περιμένοντας να έρθουν πάλι στα πράγματα. Ο ελληνικός λαός όμως δεν κάθισε στ’ αυγά του!
Δεν περίμενε κανέναν σωτήρα για να τον σώσει! Είπε το μεγάλο ΟΧΙ, οργανώθηκε στο ΕΑΜ, στον ένοπλο ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ και έδιωξε Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες.

Το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές.
Οργάνωσε, ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ελεύθερες εκλογές που ψήφισαν για πρώτη φορά οι νέοι από 18 χρόνων και οι γυναίκες. Με το τουφέκι τους στον ώμο, προσπάθησαν να οργανώσουν την κοινωνία των αναγκών και των ονείρων τους.
Αυτή που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο και θα απαγορεύει την ανεργία, την πείνα, τα ναρκωτικά.

Το ΕΑΜ (1943) εμπόδισε και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί.
Έσωσε το λαό από την πείνα με τα συσσίτια, οργάνωσε τη “μάχη της σοδειάς”. Εμπόδισε με μαζικά συλλαλητήρια που είχαν δεκάδες νεκρούς τη Βόρεια Ελλάδα να γίνει μέρος του βουλγαρικού φασιστικού κράτους.
Στη μάχη της Ηλεκτρικής στον Πειραιά, τα παλικάρια του ΕΛΑΣ Αθήνας σταμάτησαν το σαμποτάζ των Γερμανών που επιδίωκαν υποχωρώντας να ανατινάξουν το σταθμό του ηλεκτρικού ρεύματος και να βυθίσουν τον λαό της Αττικής στο σκοτάδι!

Και τότε και σήμερα αυτό που πραγματικά φοβούνται όλοι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο είναι ο οργανωμένος λαός που διεκδικεί να κάνει κουμάντο στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.

Γι' αυτό και στα σχολικά βιβλία, στην τηλεόραση, στα ΜΜΕ ακούς ψευτιές για την εξίσωση φασισμού - κομουνισμού, ότι δήθεν ο ΕΛΑΣ υποστηριζόταν από τους Βρετανούς, αντί να μαθαίνεις την αλήθεια!
Ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια έφτασαν οι ανθρώπινες απώλειες (στρατιώτες, οπλίτες) της Σοβιετικής Ένωσης στη μάχη ενάντια στο φασισμό.
Δεν θα σου πουν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο (απόβαση στη Νορμανδία) στην Ευρώπη το 1944, αφού άφησαν τη Σοβιετική Ένωση να σηκώνει το βάρος του πολέμου για πάνω από 3 χρόνια, για να προλάβουν την απελευθερωτική πορεία του Κόκκινου Στρατού και να καθορίσουν τη μεταπολεμική εποχή. Δεν θα σου πουν ότι την 1η Μάη του 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτισε στο Βερολίνο.
Τα παπαγαλάκια του συστήματος θέλουν να "κάτσεις φρόνιμα”, σε μια περίοδο που με βάση πρόσφατη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ το 34% της ελληνικής κοινωνίας ζει κοντά στο κατώφλι της φτώχειας (4.500 ευρώ το χρόνο!!).
Ετοιμάζουν ένα λύκειο - εξεταστικό μαραθώνιο και το Υπουργείο Παιδείας καταγγέλλει τα μαθητικά συλλαλητήρια στις 29 Οκτώβρη ως υποκινούμενα, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει πόσο βαθιά βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους...
.
Το ΟΧΙ είναι και σήμερα καθήκον και υποχρέωσή μας!

Σου ζητούν να σκύψεις το κεφάλι, γιατί "δεν έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες", γιατί "άλλοι αποφασίζουν", γιατί "πρέπει να κοιτάς τον εαυτό σου και τα μαθήματά σου" ή γιατί "σε λίγα χρόνια όλα θα φτιάξουν και θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη".
Αυτά λένε τα κόμματα που υποστηρίζουν αυτούς που ζουν πραγματικά ζωή χαρισάμενη, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες.
Σου λένε ψέματα γιατί σε θέλουν υποταγμένο με το κεφάλι σκυφτό!

Τιμάμε το ΟΧΙ του 1940, παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο.

Ψάξε μόνος σου, ρώτα και μάθε την αλήθεια για το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση.

Αγωνίσου να ζωντανέψουν η νέα αντεπίθεση και αντίσταση της δικής σου εποχής.
Τίποτα δεν χαρίζεται! όλα κατακτιούνται!

Η Ιστορία της γενιάς σου θα γραφτεί πάλι με αγώνες!

Αντάρτης, Κλέφτης, Παλικάρι,

πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός!"»