Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013


Απολογιστικό συνέδριο ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Η ιδιωτικοποίηση του νερού στο επίκεντρο

Με κεντρικό θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, πραγματοποιήθηκε το απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, όπου για μια ακόμη φορά φάνηκαν οι δύο δρόμοι στο συνδικαλιστικό κίνημα και η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην επιθετικότητα κυβέρνησης και μονοπωλίων.
Απ' τη μια πλευρά, οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που αποτελούν και την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία, εστίασαν στο γνωστό «σλόγκαν» του «όλοι μαζί». Ωστόσο, στην «ταμπακιέρα», αυτοί οι «όλοι μαζί» είναι στην πραγματικότητα οι δυνάμεις της ΓΣΕΕ και του κοινωνικού εταιρισμού.
Οι δυνάμεις αυτές, που όλα τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυσαν την πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού, έρχονται τώρα και καλούν σε αγώνα ενάντια σε αυτήν. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιζητούν τα πρωτοβάθμια σωματεία (η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ έχει 11 πρωτοβάθμια) να μην έχουν άλλες δράσεις πέρα απ' αυτές που προκρίνει η Ομοσπονδία σε σύμπλευση, πάντα, με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ, τόνισαν πως «όλοι μαζί», σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να ενωθούν με τους άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και σε ταξική κατεύθυνση να αντιπαλέψουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Το «όλοι μαζί», επισήμαναν, δεν πρέπει να αντικατοπτρίζεται μόνο σε ένα επίπεδο ηγεσίας και συνδικαλιστικών κορυφών, αλλά οι εργαζόμενοι μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τα λαϊκά νοικοκυριά να αγωνιστούν για νερό 100% δημόσιο αγαθό, φθηνό και ποιοτικό.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισαν πως οι σημερινοί αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της κοινοτικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους, όσο και από δημοτικές και μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, δε θα παλεύουν για ...αλλαγή κυβέρνησης, όπως καλούσαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χτεσινό απολογιστικό συνέδριο, η οποία στην ουσία θα αποδέχεται την εμπορευματοποίηση του νερού αλλά με ...κοινωνικό περιεχόμενο.