Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ

                                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
                                                                                                                            Σεπτέμβριος  2013
      Συναδέλφισσες  - Συνάδελφοι ,

   Η  βάρβαρη  αντιλαϊκή  πολιτική  είναι  σε  εξέλιξη, η  κυβέρνηση  μαζί  με την τρόικα σχεδιάζουν  και υλοποιούν  μια πολιτική  που  είναι  ενταγμένη  στις  επιδιώξεις  του  μεγάλου  κεφαλαίου,  των επιχειρηματικών ομίλων  για περισσότερα  κέρδη.
  Τα μέτρα που παίρνουν στο δημόσιο  και  ιδιωτικό τομέα ένα στόχο υπηρετούν : να  κατεβάσουν την τιμή  της  εργατικής  δύναμης  όσο  γίνεται πιο  χαμηλά.
  Αυτό απαιτεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων : χαμηλά  μεροκάματα, χαμηλούς  μισθούς, νέες  ανατροπές στην κοινωνική  ασφάλιση, κατάργηση  επικουρικών  συντάξεων, απαλλαγή  των εργοδοτών  και  του  κράτους  από ασφαλιστικές  εισφορές, από  παροχές στη δημοσιά υγειά και  παιδεία, και άρα  ενίσχυση των ιδιωτών σε αυτούς  τους τομείς.
   Επιδιώκουν κατάργηση του  κατώτερου μισθού, εφαρμογή ατομικών συμβάσεων, κατάργηση των κλαδικών. Με το νέο νόμο  για την εκπαίδευση διαμορφώνουν το νέο σχολείο που θα  υπηρετεί τις ανάγκες των νέων εργασιακών σχέσεων, θα  πετάει γρήγορα  έξω από το σχολείο τα παιδιά των λαϊκών  οικογενειών. Σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης για να βρουν  διέξοδο  και κερδοφορία τα  συσσωρευμένα κεφάλαια  ξεπουλάνε  ό,τι έχει σχέση με λαϊκές ανάγκες, όπως το νερό, την αποχέτευση, την ενεργεία τις μεταφορές την υγεία την εκπαίδευση κ.τ.λ..

       Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ,

   Η ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ ) ήταν  δρομολογημένη πριν από είκοσι χρόνια, δηλαδή  πριν  την εκδήλωση της καπιταλιστικής  κρίσης,  πριν τα μνημόνια και την  τρόικα.
   Τώρα με πρόσχημα την κρίση προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ στο μεγάλο κεφαλαίο.
   Αν  πουληθεί , όπως λένε 250 - 300 εκ. και παράλληλα εισπραχθούν τα 750 εκ. που χρωστάνε οι δήμοι και το δημόσιο (προβλέπεται από σχετική οδηγία της  ΕΕ ), το κέρδος για τον αγοραστή θα είναι πολλαπλάσιο.
   Άλλωστε το κέρδος γι΄ αυτόν είναι εξασφαλισμένο και από την κυβέρνηση με τις μειώσεις μισθών,τις μειώσεις προσωπικού,την εντατικοποίηση της δουλειάς , την αύξηση των τιμολογίων κατά 160% .
    Η πείρα από την ιδιωτικοποίηση  της ύδρευσης και της  αποχέτευσης , σε  άλλες  χώρες , μας  αποκαλύπτει ότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους εργαζόμενους και το λαό.
    Μεγάλες ευθύνες γι αυτήν την κατάσταση  έχουν  οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ , που έχουν την  πλειοψηφία στην ΟΜΕ και τα σωματεία  , που όλα τα  προηγούμενα χρόνια στήριζαν τις επιλογές  των διοικήσεων  της ΕΥΔΑΠ  και  των κυβερνήσεων.  Έβαζαν και βάζουν πλάτη να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική επιδίωξης της αστικής τάξης,να βάλει στο χέρι ένα φυσικό αγαθό -το νερό -για να κερδοσκοπήσει.
    Υπέγραψαν την  Συλλογική Σύμβαση το 2012 με τις μειώσεις μισθών κατά 35 -40 %και μετά διεκδικούσαν να μην είναι άδικες οι περικοπές ,λες και υπάρχουν και δίκαιες!!
    Σέρνουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια καλλιεργώντας αυταπάτες,  ότι μπορεί να πάρουν πίσω αυτά που οι ίδιοι συμφώνησαν να μας κόψουν.

Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες,

    Σε  περίοδο κρίσης η ΕΥΔΑΠ  έχει τεράστια κέρδη που οφείλονται στη δική μας δουλειά , ενώ εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες  μας και ζούμε με  την αβεβαιότητα του αύριο.
    Σήμερα, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής ο πλούτος που παράγεται είναι  ασύγκριτα περισσότερος από πριν, αλλά τον αρπάζουν εκείνοι που έχουν τα μέσα παραγωγής στην  ιδιοκτησία τους, με τη συμβολή των κυβερνήσεων και της Ε Ε.
    Στο ερώτημα που μπαίνει,  αν οι εργαζόμενοι μπορούμε ν΄ αλλάξουμε  την κατάσταση, να  βάλουμε φραγμό στις επιδιώξεις τους ,απαντάμε :   ΕΧΟΥΜΕ   ΤΕΡΑΣΤΙΑ  ΔΥΝΑΜΗ  αν παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες  ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα  και τα σωματεία μπουν μπροστά, οι εργαζόμενοι παίρνουν αποφάσεις συλλογικές μέσα από γενικές συνελεύσεις,αν είμαστε οργανωμένοι και αποφασισμένοι,  αν αποβάλουμε το φόβο και τη μοιρολατρία ότι δεν γίνεται τίποτα ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.
    Με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζόμενων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (όλους μας πλήττει αυτή οι πολιτική) μπορούμε να τους σταματήσουμε, να  ανοίξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης όπου κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε θα κάνουμε οι ίδιοι.
    Σ΄αυτό τον αγώνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ  στην ΕΥΔΑΠ θα μπουν μπροστά μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να μην περάσουν  άλλα αντιλαϊκά μέτρα,  για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.
    Σας καλούμε να πάρετε  μέρος στο συλλαλητήριο που  οργανώνει το  ΠΑΜΕ το  Σάββατο  5/10  στις 11π.μ. στην Ομόνοια.
    Να    απαιτήσουμε με όλη μας τη δύναμη:

  ΟΧΙ   ΣΤΙΣ   ΜΕΙΩΣΕΙΣ  ΜΙΣΘΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

  ΟΧΙ   ΣΤΗΝ  ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ  ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΧΑΡΑΤΣΙΑ

  ΟΧΙ   ΣΤΗΝ   ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ   ΤΗΣ   ΕΥΔΑΠ

                                                                       
                                                                                                             ΠΑΜΕ  ΕΥΔΑΠ