Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Για την ημερίδα της διοίκησης για την "υγιεινή κι ασφάλεια"



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
30-3-2017

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Σε μια εποχή που η καπιταλιστική κρίση έφερε γρηγορότερα ως εξέλιξη τους αντεργατικούς σχεδιασμούς ΕΕ –Κυβερνήσεων και εργοδοσίας, δημιουργώντας μια κατάσταση ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα και τις συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας της εργασίας, μοιάζει ως πρωταπριλιάτικο αστείο (ίσως γι αυτό διάλεξαν τις 30 Μάρτη για να μη συμπίπτουν ημερολογιακά) η «ημερίδα» στο αμφιθέατρο του Περισσού, των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργοδοτικών συνδικαλιστών, που τάχα ενδιαφέρονται για την υγεία μας.

Και δεν αρκέστηκαν σ’ αυτό αλλά έφεραν ως καλεσμένους να μας «συμβουλέψουν» διευθυντάδες από τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ, εταιρείες που «βαρύνονται» με δεκάδες εργατικά ατυχήματα μόνο την τελευταία πενταετία, αρκετά από τα οποία άφησαν πίσω εργαζόμενους νεκρούς και σακατεμένους.

Οι αναδιαρθρώσεις που προωθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κι εφαρμόστηκαν και στην ΕΥΔΑΠ, έχουν αυξήσει την επικινδυνότητα της εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα και τα παρ’ ολίγο ατυχήματα.

Η δραματική μείωση προσωπικού (άνω του 50%) ταυτόχρονα με την αύξηση του όγκου των εργασιών, λόγω και της επέκτασης της ΕΥΔΑΠ, έχουν ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση ακόμα και σε νευραλγικές θέσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας, παραβίαση ακόμα και  της υπάρχουσας «κουτσής» εργατικής νομοθεσίας, με δεκάδες έως και εκατοντάδες συσσωρευμένα ρεπό. Εξακολουθεί να μην τηρείται το προβλεπόμενο μεσοδιάστημα ανάπαυσης των εργαζόμενων μεταξύ των βαρδιών, οι διπλοβάρδιες συνεχίζουν με «μάσκα» την υπερωρία.

Όλα αυτά έχουν αυξήσει τις πιθανότητες να υπάρξουν ακόμα και πιο σοβαρά εργατικά ατυχήματα, από αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα - και είναι ήδη σοβαρά (ενδεικτικά αναφέρουμε τον ακρωτηριασμό στα δάχτυλα του χεριού συναδέλφισσας στην καταμέτρηση και το συνάδελφο που από τύχη μόνο δεν έκοψε κεντρική αρτηρία, όταν σφηνώθηκε κομμάτι δίσκου από αεροκόφτη στο μπράτσο του, ενώ εργαζόταν μέσα στο χαντάκι). Επίσης έχουν αυξήσει τις πιθανότητες των παραλίγο ατυχημάτων (που άλλωστε δεν καταγράφονται πουθενά) και των επαγγελματικών ασθενειών.

Για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου υπάρχουν σήμερα επαρκείς τεχνικές και οργανωτικές λύσεις με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιεινή της εργασίας.  Ωστόσο αυτές δεν υλοποιούνται ή εφαρμόζονται μερικώς λόγω της επιδίωξης της εργοδοσίας και στην ΕΥΔΑΠ, να πετύχει μεγαλύτερα κέρδη.

Η ανειδίκευτη εργασία και η μη κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις, (ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί, οχταμηνίτες κλπ) και η μη παροχή τεχνογνωσίας καθώς και η ελλιπής χορήγηση των ΜΑΠ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αύξηση της επικινδυνότητας στην εργασία.

Επιβεβαιώνεται έτσι η αναγκαιότητα μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας καλά εκπαιδευμένων καθώς και η ΓΕΕΚ (Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου) να επικαιροποιείται διαρκώς για να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο, πιο άμεση εικόνα, με τακτικούς ελέγχους και πιο τακτικές εξετάσεις  που στόχο θα έχουν να καταγράψουν τους κινδύνους και τις επαγγελματικές ασθένειες στον κλάδο (αντί να κάνουν εγγραφές στα βιβλία ή να εκδίδουν πιστοποιητικά καταλληλότητας δίνοντας άλλοθι στην εργοδοσία ).

 Πρέπει να στελεχωθούν οι βάρδιες και τα συνεργεία με μόνιμο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, να παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι και στην ώρα τους τα κατάλληλα ΜΑΠ, κι όχι μόνο να τηρείται η εργατική νομοθεσία (που άλλωστε είναι φτιαγμένη για να υπηρετεί τις επιχειρήσεις κι όχι την υγεία και την ασφάλεια μας) για τον αριθμό των ατόμων σε κάθε βάρδια, τις ώρες ενδιάμεσης ανάπαυσης και την χορήγηση ΡΕΠΟ, αλλά χρειάζεται να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις σύγχρονές ανάγκες μας, να υπάρχει έλεγχος της πιστοποίησης και των κατάλληλων προδιαγραφών των εργαλείων, και πρέπει να καταγραφούν όλες οι επαγγελματικές ασθένειες που αφορούν τον κλάδο.

H διοίκηση, οι διευθυντάδες, τα όργανα τους (ΕΣ.Υ.Π.Π) και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές που παίρνουν μέρος σε φιέστες σαν τη σημερινή ημερίδα είναι υπεύθυνοι για όλα τα παραπάνω και δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την ζωή των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας και τους κινδύνους που περικλείουν παρά μόνο για τα κέρδη των μετόχων και  για την προσωπική τους προβολή.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Όσο η ΕΥΔΑΠ θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι εργαζόμενοι θα είναι αναλώσιμοι, η υγεία και η ασφάλεια τους θα είναι «κόστος» και η ποιότητα μα και η ίδια η ζωή τους θα μπαίνουν κάτω από τα κέρδη της επιχείρησης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ, να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κόντρα στη γραμμή της μοιρολατρίας, του συμβιβασμού με την εργοδοσία και των μειωμένων απαιτήσεων.
Να πάρουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους στα δικά τους χέρια, για να πάρουμε πίσω όσα μας στέρησαν, για ανάκτηση των απωλειών για ζωή προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Όλοι στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για να βροντοφωνάξουμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ 
την Παρασκευή στης 7 του Απρίλη στις 6:30 μμ στην Ομόνοια.
΄΄ΟΛ