Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης

Αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, ανταποδοτικότητας και επιβάρυνσης του λαού, στις υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας καθώς - κατά πλειοψηφία - υπερψηφίστηκε προχτές η σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής. Την απόφαση δεν στήριξε η παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία», που υπέβαλε δική της πρόταση, και ψήφισαν οι παρατάξεις «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» (προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ), «Πάτρα Δική μας Πόλη» (που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) και «Αγωνιζόμενοι Πολίτες». Από την ψηφοφορία απείχαν η «Νέα Πόλη» (παράταξη της ΝΔ) και «Τώρα για την Πάτρα», ενώ λευκό ψήφισε η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη «Πάτρα Δυνατή».
Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), Ανδρέας Παπανικήτας, στην εισήγησή του, «οι διεκδικήσεις μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.

Αγώνας για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό. Για πλήρη, σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Για κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «ο αγώνας σήμερα περνάει από το αντιπάλεμα κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, ενάντια στην ανταποδοτικότητα και την επιβάρυνση του λαού.

 Δένεται με την απαίτηση για ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε - διεκδικούμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, για έργα αναγκαία, όπως αναλυτικά αναφέρουμε στην εισήγηση.

Στηρίζουμε την πάλη των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και απαιτούμε την πρόσληψη προσωπικού. Το σύνολο των διεκδικήσεων, πρώτα και κύρια, αφορά το λαϊκό κίνημα».
Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο σημείωσε πως «η αύξηση της τιμής του νερού συμβαδίζει με τα σχέδια των μονοπωλίων σε ολόκληρη την ΕΕ, για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες, αλλά και τις μικρότερες (ΔΕΥΑ).

Ιδιωτικοποίηση που θα οδηγήσει σε νέες δραματικές αυξήσεις των τιμολογίων λαϊκής κατανάλωσης, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού με γνώμονα την κερδοφορία των συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων. Μέσα στο σημερινό πλαίσιο, οι δημοτικές επιχειρήσεις για να μείνουν κερδοφόρες, είναι υποχρεωμένες να επιβαρύνουν πολύμορφα τη λαϊκή οικογένεια».
 
Πολιτική υπέρ των εργαζομένων και μείωση του τιμολογίου
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ανέφερε πως πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης από τις 132 της χώρας και πως ο πατραϊκός λαός πληρώνει φόρο για τη χρήση 2015 1,635 εκατομμύρια ευρώ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ.

 Για τους εργαζόμενους, επισήμανε πως αυτή τη στιγμή απασχολούνται 65 άτομα λιγότερα λόγω συνταξιοδοτήσεων και πως «η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ συνέβαλαν σε θετική για τους εργαζόμενους απόφαση, η οποία τελεσιδίκησε μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ να μην ασκήσει έφεση στην απόφαση, για επιπλέον μείωση 25% στις αποδοχές των εργαζομένων».

Σημείωσε επίσης πως η δημοτική αρχή στηρίζει τις διεκδικήσεις που αφορούν την ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων, στο επίπεδο του 2009, και πως δόθηκε εντολή στη Διοικητική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ να εκδοθούν τα σχετικά εντάλματα του Δώρου Χριστουγέννων για το έτος 2015. Παράλληλα, διεκδικεί την άμεση πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες.

Στάθηκε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ (από 1 Γενάρη του 2015 έως και 1 Γενάρη 2016) λέγοντας πως υπάρχει μείωση της τιμής του νερού σε μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής αφού συμπεριλήφθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι και πως έγιναν 3.000 οι ωφελούμενες οικογένειες από 700 που ήταν το Γενάρη του 2015.
 Στόχος είναι «να μη μείνει λαϊκό νοικοκυριό χωρίς νερό, να ελαφρυνθεί όσο γίνεται στην τιμολογιακή πολιτική του νερού», ενώ υπενθύμισε πως έχει ασκηθεί έφεση για την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που προέβλεπε μηδενικά δημοτικά τέλη στην περιοχή του βιολογικού.
Τέλος, ο Αν. Παπανικήτας υπογράμμισε πως πρέπει να χρηματοδοτηθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από εθνικούς πόρους καθώς προϋπολογίζονται σε 90 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αδύνατο να διατεθεί από τη ΔΕΥΑΠ. Μάλιστα, όπως είπε, «απαιτούμε τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για την κατασκευή των έργων και όχι την ελεημοσύνη με μορφή αποζημίωσης σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων».