Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Διακήρυξη ΔΑΣ για το 29ο συνέδριο ΕΚΑ




Στις 22 και 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν το συνδυασμό της ΔΑΣ στο ΕΚΑ, συνολικά οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τους αντιπροσώπους να πάρουν μέρος στο Συνέδριο, να πουν όχι στον εκφυλισμό που θέλουν να επιβάλλουν οι δυνάμεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.
Να σταθούν με ευθύνη στην εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι εργαζόμενοι και τους έστειλαν αντιπροσώπους στο ΕΚΑ για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους, να πάρουν αποφάσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ιδιαίτερα σήμερα που κρίνονται πολλά για τον κόσμο της δουλειάς.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της Αθήνας, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΑ που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΑ πρέπει να ξεφύγουν από
τον θανάσιμο εναγκαλισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Να μην αποδεχτούμε συνέδρια μηχανισμών, εκβιασμών και διαμόρφωσης συσχετισμών με νόθους αντιπροσώπους από σωματεία σφραγίδες, ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς αλλά υπαρκτά στα γραφεία διεύθυνσης προσωπικού της μεγαλοεργοδοσίας.

Να μην αποδεχτούμε διαδικασίες χωρίς συζήτηση, συμμετοχή, εκφυλισμένες, στεγανοποιημένες, μακριά ακόμα και από τη φυσική παρουσία των εργαζομένων όπως το πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Σήμερα κρίνονται πολλά για μας και τα παιδιά μας. Θα συνηθίσουμε στην ζωή χωρίς δικαιώματα, στην φτώχεια, την ανεργία, την δουλειά χωρίς ΣΣΕ, ασφάλιση, προστασία, υγεία και παιδεία για μας και τα παιδιά μας;
Καλούμε σε οργάνωση της δικής μας απάντησης απέναντι στην αντεργατική επίθεση με μέτωπο ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση με στόχο την κάλυψη των απωλειών μας, για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
Ο ιδρώτας μας, το αίμα μας, τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αμέτρητες θυσίες, για μας όλα αυτά δεν είναι περασμένα ξεχασμένα.
Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα για την ανάκαμψη των κερδών της πλουτοκρατίας.
Προβάλλουμε την ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
 Απέναντί μας δε βρίσκονται μόνο οι αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και εργοδοσίας, οι πολιτικές της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.
Βρίσκονται οι κίνδυνοι πουγεννιούνται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου να βγει ενισχυμένο από το μοίρασμα της λείας των
πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την προσφυγιά.
Τους πραγματικούς υπεύθυνους, τη μεγαλοεργοδοσία, το κράτος, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, ενάντια στους εκμεταλλευτές και στα κόμματα του κεφαλαίου.
Να μην επιτρέψουν να σηκώσουν κεφάλι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια του κεφαλαίου
είναι εχθροί των εργαζομένων, δεν έχουν καμία δουλειά στα συνδικάτα και στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Παλεύουμε ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή ταξική δύναμη στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
 Προϋπόθεση για την άνοδο των ταξικών αγώνων είναι να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να γίνουν οι κλάδοι και οι χώροι δουλειάς επίκεντρο της οργάνωσης και του αγώνα.
Απαιτείται κίνημα με σχέδιο και προετοιμασία, με γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες που θα συμβάλλουν στην οργάνωση και στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη
δράση.
Απαιτείται ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες
Η δράση των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είχε ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων.
Πέτυχαν να ξεσκεπάσουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων, να αποκαλύψουν την τακτική
των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τα ψήφισαν, συνέβαλαν στο να μην νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων και με την πάλη τους οι εργαζόμενοι να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων.
Έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους στην οργάνωση της εργατικής και λαϊκής αντίστασης.
 Δημιούργησαν καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνέχεια του αγώνα.
 Αυτή τη συμβολή αναγνωρίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι σήμερα.
Οι κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν έδειξαν ότι υπάρχουν δυνάμεις ισχυρές με θέληση κι απόφαση που μπορούν να ηγηθούν στη δύσκολη προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και των αγώνων.
Για τη βελτίωση του βαθμού οργάνωσης της εργατικής τάξης, την αλλαγή των συσχετισμών, την ανατροπή της άσχημης εικόνας των συνδικάτων.
Για να φτιάξουμε συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, με συμμετοχή των εργαζομένων σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες.
Είναι οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα, οι επιτροπές αγώνα, οι αγωνιστές συνδικαλιστές και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Η πλειοψηφία οδηγεί το ΕΚΑ στον εκφυλισμό
και στο συμβιβασμό με την εργοδοσία και την κυβέρνηση
Η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ – ΜΕΤΑ στο ΕΚΑ συνέχισαν την πορεία εκφυλισμού και χειραγώγησης των εργαζομένων.
Στήριξαν τη γραμμή συμβιβασμού με την εργοδοσία.
 Οι εργαζόμενοι της Αθήνας έχουν συγκεντρώσει πια σημαντική πείρα, δεν
τους ξεγελούν οι αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές κορώνες της πλειοψηφίας.
Συνεπείς υποστηρικτές της ΓΣΕΕ, οι ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ στήριξαν τη στρατηγική του κεφαλαίου περί ανταγωνιστικότητας και καπιταλιστικής ανάπτυξης, τη λογική των θυσιών ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δήθεν με «δίκαιο» τρόπο και μετά από «διάλογο» με τους εταίρους!
Συνεπείς σε αυτή τη στρατηγική, όλη την προηγούμενη τριετία στο ΕΚΑ και επιδιώκοντας οι εργαζόμενοι να είναι στο περιθώριο, αρκέστηκαν μόνο σε ορισμένες ανακοινώσεις.
Δεν οργάνωσαν μια πρωτοβουλία, δε βρέθηκαν έξω από κάποιο χώρο δουλειάς, δε στήριξαν στην πράξη καμιά από τις μεγάλες απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Αθήνας. Σε τρία χρόνια δεν οργάνωσαν παρά μόνο 4 – 5 συσκέψεις σωματείων, πάντα με πρόταση της ΔΑΣ. Αποκορύφωμα ήταν ο τριήμερος απεργιακός αγώνας στις 6,7,8 Μάη όπου οι εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη.
 Έτσι χρειάζεται να αποδυναμωθούν ακόμα παραπέρα από τους αντιπροσώπους των σωματείων και στο Συνέδριο.
Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη πείρα πια και από τη στάση των συνδικαλιστών της κυβέρνησης και της ΛΑΕ, που μέχρι πριν λίγες ημέρες συστεγάζονταν στην παράταξη του ΜΕΤΑ.
Καλλιέργησαν συνειδητά ψεύτικες ελπίδες ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ήταν μια φιλολαϊκή εξέλιξη και επιδίωξαν το ΕΚΑ να στηρίξει τα σχέδια της κυβερνητικής εναλλαγής.
Έπειτα επιδίωξαν το ΕΚΑ να στηρίξει τις δήθεν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που υπέγραφε επέκταση των μνημονίων και διατηρούσε όλους τους αντεργατικούς νόμους.
Τώρα προσπαθούν πάλι να παγιδέψουν τους εργαζόμενους.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι έρχονται ημέρες ανάπτυξης και ευημερίας όπως έκανε και κάθε προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσπάσει τη στήριξη ή έστω την ανοχή των εργαζομένων στα αντιλαϊκά μέτρα.
Οι δυνάμεις της ΛΑΕ επιμένουν να καλλιεργούν αυταπάτες προβάλλοντας ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις χωρίς ρήξεις με την Ε.Ε., με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Πίσω από τα παχιά λόγια για εργατικούς αγώνες βρίσκεται η υπεράσπιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ο συμβιβασμός με την εργοδοσία και η ανοιχτή τους συνεργασία στη δημιούργια σωματείων σφραγίδων και παραγωγής αντιπροσώπων για τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος (π.χ. Σούπερ Μάρκετ) όπως κάνουν και οι άλλες παρατάξεις.
Είναι αφερέγγυοι και τυχοδιώκτες.
Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΜΕΙΣ που με τη στάση τους στη διοίκηση του ΕΚΑ στήριξαν την επιδίωξη του ΜΕΤΑ να μετατραπεί σε στήριγμα της κυβερνητικής εναλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ και της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σκόρπισαν τεράστιες αυταπάτες και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση που υπάρχει σε τμήματα εργαζομένων.
Δίνουμε το χέρι σε κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή.

Συνάδελφοι,

Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να βγάλουμε το κίνημά μας από το τέλμα και την αναξιοπιστία που οδηγεί σε απομάκρυνση των εργαζομένων, των νέων από τα σωματεία.
Ποιος ωφελείται από αυτή την κατάσταση;
Η εργοδοσία που έχει ξεσαλώσει, καθώς και η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΕΕ που φέρνουν μνημόνια και κόφτες των δικαιωμάτων χωρίς τέλος.
Είναι δεκάδες οι χώροι δουλειάς, που τα ταξικά συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ στη διοίκηση του ΕΚΑ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης και της στήριξης των αγώνων για να αντιμετωπιστούν οι απολύσεις και η απλήρωτη δουλειά.
 Ενδεικτικά το τελευταίο εννιάμηνο σε χώρους δουλειάς: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΟΦΤΕΞ, ΕΒΓΑ, ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ, ΜΑΛΤΕΖΟΣ, ΕΛΚΟ, ΚΛΕΒΑ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ, ΚΟΝΕ, ΙΓΜΕ και σε κλάδους: στις καθαρίστριες, στους οικοδόμους, στον επισιτισμό – τουρισμό, στα τρόφιμα, στα πρακτορεία τύπου.
Βρέθηκαν μπροστά να σηκωθούν εστίες αντίστασης, να ενοποιηθούν τα αιτήματα σε κλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο.
 Πρωτοστάτησαν στον κοινό αγώνα εργατών, αγροτών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, συνταξιούχων και νεολαίας.
Οργάνωσαν κινητοποιήσεις που έγραψαν την δική τους ιστορία, έδειξαν τη δύναμη που έχει η συμμαχία του εργαζόμενου λαού όπως η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο αγροτών και εργατών με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, καταλήψεις, διαδηλώσεις.
 Αυτές οι κινητοποιήσεις καθυστέρησαν τα μέτρα, δυσκόλεψαν την κυβέρνηση, τα κόμματα
που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο το καλοκαίρι, την ΕΕ και του ΔΝΤ.
Υποχρεώθηκαν να φέρουν τα μέτρα σαν τους κλέφτες μέσα στο Πάσχα.
Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα χειραφετημένο, ταξικά προσανατολισμένο, οργανωμένο σε συμμαχία με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη δύναμη και να ανοίξει το δρόμο για βαθιές αλλαγές και ανατροπές.
Καλούμε τους αντιπροσώπους του ΕΚΑ να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια.
 Ξέρουμε ότι με αρκετούς δε συμφωνούμε σε όλα.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις παρατηρήσεις.
 Και εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο.
Κανένας όμως δε μπορεί να κατηγορήσει τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ότι δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ότι δεν πρωτοστατούμε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 
Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας.

4 Η ΔΑΣ θα αξιοποιήσει κάθε παραπάνω δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΑ για να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή νεολαίας, γυναικών, μεταναστών.
Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της ανυπακοής στην κυβέρνηση και στην μεγαλοεργοδοσία.

4 Για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων της Αθήνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε. και εργοδοσίας.
Κόντρα στα νέα μέτρα που είναι στην ημερήσια διάταξη, για τις εργασιακές σχέσεις και την
κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
4 Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.
4 Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει.
 Να μην καθιερώσει σωματεία φαντάσματα που οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν μέσο internet και επι-
στολικών ψήφων αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι.
4 Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας.
Για να δυναμώσουμε την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειες μας, την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Ψηφίζουμε Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία
Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ
Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα
Τέρμα πια στις αυταπάτες
Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες__