Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Συνάδελφοι,
Όπως ήδη γνωρίζετε με την απόφαση του ΔΣ 18237 προτείνεται η συμβιβαστική επίλυση των εργατικών δικαστικών υποθέσεων. Μεταξύ των 7 υποθέσεων, η κυριότερη αυτών, λόγω του ότι αφορά 1400 εργαζομένους, είναι για το 10% των εργατοτεχνιτών χωρίς να παραγνωρίζουμε τις άλλες 6.
Παρατήρηση πρώτη: πως ο δικηγόρος έχει προβεί σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις που αφορούν χιλιάδες εργαζομένους, χωρίς την ενημέρωσή τους και την αποδοχή εκ μέρους τους σε κανένα στάδιο αυτών;
Παρατήρηση δεύτερη: Η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ που γνώριζε τις διαπραγματεύσεις και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, γιατί δεν συγκέντρωσαν τους εργαζόμενους προς ενημέρωσή τους και δεν έβγαλαν καν μία ανακοίνωση; 
Εμείς κινούμενοι  υπεύθυνα και αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της όλης υπόθεσης, καθώς και του χρόνου που αυτή έρχεται προς «επίλυση» (κλείσιμο εκκρεμοτήτων  για να παραδοθεί «καθαρή» στον ιδιώτη-περικοπές μισθών και δώρων άνω του 35% ,με ευθύνη και της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ που υπέγραψε τη σύμβαση των περικοπών), κάναμε τις εξής ενέργειες:
1.      Στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση του συλλόγου προσωπικού για τις 17 Δεκέμβρη, η οποία δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας, ζητήθηκε από τους συναδέλφους που ήρθαν, να μείνουν και να ενημερωθούν σεβόμενοι και την παρουσία τους. Έγινε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό, καθώς και των ασφαλιστικών για τις περικοπές, της ρύθμισης για το ΕΦΑΠΑΞ του νέου πειθαρχικού και της ιδιωτικοποίησης που έχουν ως τελικό στόχο όλα τα παραπάνω.
2.      Στις 18 Δεκέμβρη στείλαμε επιστολή προς την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ οι εκλεγμένοι με την ΕΣΚ στο ΔΣ, όπου ζητούσαμε να συγκεντρώσει το προσωπικό που το αφορά η υπόθεση και να το ενημερώσει, όπως οφείλει, καθώς και να πάρει θέση στο τι να κάνουν. Σε τηλεφώνημα του προέδρου της ΟΜΕ προς τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο του συλλόγου προσωπικού, είπε πως δεν έχει λόγο να κάνει τίποτα απ’αυτά που ζητάμε μιας και οι υποθέσεις αφορούν τον δικηγόρο και τους πελάτες του.
3.      Μετά από επίμονα τηλεφωνήματα στις 19 Δεκέμβρη καταφέραμε να συναντηθούμε με τον δικηγόρο που χειρίζεται τις υποθέσεις και μας ενημέρωσε για όλες αναλυτικά σε μια συνάντηση διάρκειας δυόμισι ωρών γεγονός που μαρτυρά και την πολυπλοκότητα, το πλήθος των εργατικών διαφορών και το εύρος τους που καμιά τους δεν επιλύθηκε συνδικαλιστικά για δεκαετίες.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως η εταιρία βιάζεται να κλείσει τις υποθέσεις ενόψει ιδιωτικοποίησης ώστε να μη βρει εμπόδια. Οι εργαζόμενοι στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν (και που ευθύνες γι’αυτές έχει και η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και οι κυβερνήσεις που στήριζαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ) πιέζονται να συμβιβαστούν άνευ όρων για να μην χάσουν και τα ελάχιστα (γι’αυτό άλλωστε και υπάρχει ο όρος που απαλλάσσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους).
Εμείς που στηρίξαμε αυτό το αίτημα από το ’93 και με δική μας πρόταση το ’96 ξεκίνησε η διαδικασία αυτή (η ΠΑΣΚΕ τότε καταψήφισε) ζητάμε από το 2006 που βγήκε η απόφαση του Αρείου Πάγου  έως και σήμερα να εκτελεστεί για όλους τους εργατοτεχνίτες και να μπει άμεσα στον μισθό, που βάσει αυτού να δοθούν τα αναδρομικά.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια παρέμβασης στις δρομολογημένες εξελίξεις, καλούμε τους εργατοτεχνίτες σε συγκέντρωση συζήτησης-ενημέρωσης στην αίθουσα του συνδικάτου των εμποροϋπαλλήλων στην οδό Αγίας Φιλοθέης 5, πίσω από την μητρόπολη Αθηνών, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στις 18:30.