Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Μόλις 36 εκατ. προσφέρει η ΕΥΔΑΠ σε 1.400 εργαζόμενους έναντι δικαστικών αποφάσεων για 129 εκατ. ευρώ (εντόκως). Χωρίς περικοπές (!) η αμοιβή του δικηγόρου, που φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ

Της Χαράς Τζαναβάρα

Με μια απόφαση-βόμβα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιχειρεί να εξοφλήσει με γενναίες περικοπές παλιές οφειλές των εργαζομένων, που έχουν επικυρωθεί από εφετεία, ενώ για ορισμένες έχουν εκδοθεί και αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο. Η συμβιβαστική διαδικασία, που κρατήθηκε μυστική και διέρρευσε μόνον από χθεσινή ανάρτηση στη «Διαύγεια», εντάσσεται στην προσπάθεια των διοικούντων να παραδώσουν «καθαρή» την εταιρεία στους ιδιώτες, ασκώντας παράλληλα πίεση στους εργαζόμενους να συμβιβαστούν με το «κάλλιο πέντε και στο χέρι»… Εχει ενδιαφέρον ότι από το «κούρεμα» εξαιρείται μόνον ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση και οποίος θα πάρει αμοιβή-μαμούθ 19 εκατ. ευρώ καθώς και άλλα 4 εκατ. για τον ΦΠΑ, ποσόν που αντιστοιχεί στο μέρισμα, το οποίο διαθέτει η ΕΥΔΑΠ στο σύνολο των μετόχων της σε ένα έτος!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι διεκδικήσεις, που αφορούν πρόσθετες αμοιβές και υπόλοιπα από εφάπαξ της περιόδου 1993-2008, ανέρχονται σε 57,4 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους τόκους εκτινάσσονται στα 129 εκατ. ευρώ. Ο συμβιβασμός έγινε στα 55 εκατ. ευρώ, κάτω από το 50% των έντοκων οφειλών, από τα οποία μάλιστα μόνον τα 36 εκατ. θα διανεμηθούν στους εργαζόμενους, με άγνωστη διαδικασία. Ο δικηγόρος, που επιλέχθηκε από τους εργαζόμενους αλλά τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία συνεργάζεται σε πολλά θέματα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, θα πάρει 19 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 14,64% του αρχικού ποσού! Επιπλέον και για άγνωστους λόγους, η ΕΥΔΑΠ θα του καταβάλει τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Εχει ενδιαφέρον ότι για να πάρουν τα «κουρεμένα» ποσά οφείλουν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία παραιτούνται από τα ένδικα μέσα και διαβεβαιώνουν ότι στο μέλλον δεν θα στραφούν εναντίον της ΕΥΔΑΠ, αλλά και των συνδικαλιστών! Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον Β. Μουτάφη, κορυφαίο στέλεχος της ΓΣΕΕ, επί σειρά ετών πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ. Με την ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ψήφισε υπέρ της επίμαχης απόφασης, γιατί, όπως μας εξήγησε «εξασφαλίζει κάποιες από τις απαιτήσεις των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους έχουν συνταξιοδοτηθεί». Παραδέχτηκε ότι γίνονται περικοπές στις δίκαιες και δικαιωμένες απαιτήσεις των συναδέλφων τους, αλλά εκτίμησε ότι «αν συνεχίζαμε τους δικαστικούς αγώνες, θα περιμέναμε άλλα δέκα χρόνια». Χαρακτήρισε νόμιμη την αμοιβή του δικηγόρου και μας αποκάλυψε ότι ο ίδιος και άλλες φορές στο παρελθόν έχει λάβει ανάλογα ποσά για τη διαχείριση υποθέσεων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ. Υποστήριξε όμως ότι ήταν επιλογή των εργαζομένων και δεν αφορά την Ομοσπονδία.

Να αναφέρουμε ότι τα σημαντικότερα ποσά αφορούν 1.390 εργατοτεχνίτες, στους οποίους οφείλονται 40 εκατ. ευρώ, συν 60 εκατ. από τόκους, για τα οποία έχουν εκδοθεί αποφάσεις από εφετεία. Επτά μηχανικοί, που δικαιούνται 1,7 εκατ. και άλλο 1 εκατ. για τους τόκους, έχουν δικαιωθεί από τον Αρειο Πάγο.

Για να καταβληθούν οι «κουρεμένες» οφειλές, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υπογράψουν «Δήλωση αποδοχής συμβιβασμού».