Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

"ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" και περιστολή συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Επιστρέφουμε ως απαράδεκτο τον «Κώδικα Δεοντολογίας» του ομίλου «Ελλάκτωρ»
Δεν υπογράφουμε την κατάργηση των δικαιωμάτων μας
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια του ομίλου “Ελλάκτωρ” να βάλει εμπόδια σε συνδικαλιστικές, πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων.
Το τελευταίο διάστημα μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι επιχειρούν, μέσα από Εσωτερικούς Κανονισμούς ή διάφορους Κώδικες Δεοντολογίας, να καταργήσουν στην πράξη εργασιακά και πολιτικά -συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων που κατοχυρώνει ακόμα και η «κουτσουρεμένη» αστική νομοθεσία. Τελικός στόχος είναι αυτές οι αντεργατικές διατάξεις να αποτελέσουν οδηγό για την επίθεση σε ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και να νομοθετηθούν στη συνέχεια.
Άλλωστε όπως προειδοποίησε η υποδιευθύντρια της Κοινοπραξίας, που συμμετέχει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Ψυττάλεια, στη συνάντηση που απαίτησαν συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων, της ΕΥΔΑΠ και των Μισθωτών Τεχνικών, για τον Κώδικα Δεοντολογίας του Ομίλου:

«Αυτό δεν είναι τίποτα... να δείτε εσάς στην ΕΥΔΑΠ τι «δήλωση μετανοίας» θα σας βάλουν να υπογράψετε!»

Από τα μέσα του περασμένου Απρίλη τα διευθυντικά στελέχη του Ομίλου μοιράζουν τμηματικά στους εργαζόμενους τον «Κώδικα Δεοντολογίας» του Ομίλου, με την απαίτηση να υπογράψουν έγγραφο δήλωσης ότι έλαβαν γνώση και θα συμμορφώνονται. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την παρέμβαση των Σωματείων, η εργοδοσία κάνοντας έναν «ελιγμό», επιχειρεί να αποσπάσει τις υπογραφές τους σε ένα χαρτί που βεβαιώνει ότι ο εργαζόμενος «παρέλαβε» τον κώδικα δεοντολογίας, γεγονός που νομικά ισοδυναμεί με τη γνωστοποίηση των όρων του Κώδικα στους εργαζόμενους.
Ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν είναι ένα συνηθισμένο κείμενο που επιχειρεί να «προστατεύσει» την εταιρεία από τη διαρροή κρίσιμων ή σημαντικών πληροφοριών, εξασφαλίζοντας το εταιρικό απόρρητο, δεσμεύοντας τους μετόχους και τα άλλα στελέχη του Ομίλου έναντι των ανταγωνιστών του. Ούτε ένα κείμενο για να δεσμευτούν τα στελέχη του Ομίλου που τον εκπροσωπούν στις διάφορες δραστηριότητες για την υλοποίηση της στρατηγικής και των συμφερόντων της εταιρείας. Ο κώδικας απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ανεξαρτήτως ειδικότητας και τους καλεί να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που θέτει σε όλα τα επίπεδα. Ο κώδικας, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
®     Ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα του Ομίλου.
®     Ποινικοποιείται άμεσα η συνδικαλιστική δράση με την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε καταγγελίας μπορεί η εργοδοσία να θεωρήσει ότι βλάπτει τον Όμιλο.
®     Ποινικοποιείται και έμμεσα η συνδικαλιστική δράση, υπό τον τίτλο «σύγκρουση συμφερόντων» που προκύπτει όταν «ο εργαζόμενος κληθεί να υπερασπίσει τα δικά του συμφέροντα ή και άλλου νομικού προσώπου» (βλέπε σωματείο ή συνδικαλιστική οργάνωση).
®     Μετατρέπει το χαφιεδισμό σε επίσημη πολιτική του Ομίλου καθώς υποχρεώνει τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν στην εργοδοσία οποιονδήποτε συνάδελφο «προσβάλλει» τον Όμιλο, ενώ ταυτόχρονα εισάγει το θεσμό του κουκουλοφόρου που προβαίνει σε «ανώνυμες» καταγγελίες για όποιον δε «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις».
®     Ότι απαγορεύονται οι πολιτικές απόψεις και οι συζητήσεις στο χώρο δουλειάς.
®     Ότι δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να ενισχύουν οικονομικά οργανώσεις ή εκπροσώπους τους, δηλαδή να μην ενισχύουν τα συνδικάτα, ούτε επίσης να ενισχύουν πολιτικά κόμματα.
®     Θεσπίζει μια ιδιότυπη «ομερτά» καθώς θεωρεί ότι σε περίπτωση κρίσεων (π.χ. εργατικό ατύχημα ή τεχνική αστοχία με επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια) ο εργαζόμενος απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε επαφή με τη δημοσιότητα.
Φτάνει στο σημείο να καθοδηγεί τους εργαζόμενους δίνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα -οδηγία προς “ναυτιλομένους” για το πως να συμπεριφέρονται στην καθημερινότητά τους, στις απλές ανθρώπινες επαφές, όπως το να βγουν να πιουν ένα ποτό. Προσβάλλει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, παραβιάζοντας δεδομένα της προσωπικής τους ζωής, φτάνοντας στο σημείο να τους ζητά να αναφέρουν αν συγγενικά τους πρόσωπα δουλεύουν σε ανταγωνιστικές εταιρείες.
Για μια ακόμα φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Όμιλος Ελλάκτωρ «πρωτοπορεί». Είναι σαφές ότι οδηγεί την κούρσα της αντεργατικής επίθεσης του ΣΕΒ και των υπόλοιπων εργοδοτικών φορέων για το ξήλωμα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Πριν 2 χρόνια επιχείρησε να επιβάλλει νέο τύπο συμβάσεων εργασίας για τα Μπλοκάκια, αρχικά στους μηχανικούς μιας θυγατρικής του (της BIOSAR) και στη συνέχεια να τις επεκτείνει στις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου. Με τις τότε προτεινόμενες συμβάσεις επιχείρησε να εισάγει το Αγγλικό Εμπορικό Δίκαιο και σειρά καταχρηστικών όρων, στις συμβάσεις εργασίας των μισθωτών με Μπλοκάκι. Τότε η στάση μιας συναδέλφου να μη δεχτεί να υπογράψει την κατάπτυστη σύμβαση οδήγησε στην εκδικητική απόλυσή της, ωστόσο η εργοδοσία δεν κατάφερε να προχωρήσει την αλλαγή των συμβάσεων και ανακάλεσε τα κατάπτυστα συμφωνητικά κάτω απ’ την πίεση των κινητοποιήσεών μας.
Οι εργαζόμενοι δρούμε και αγωνιζόμαστε με βάση τα συμφέροντά μας, διεκδικώντας συλλογικά, βελτίωση των όρων δουλειάς και αυξήσεις στους μισθούς μας, μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν θα αποδεχτούμε, δεν θα συμμορφωθούμε, δεν θα υπογράψουμε τη «δεοντολογία» της εργοδοσίας που θέλει να καλλιεργήσει ότι “όλοι μια οικογένεια είμαστε”.
Ούτε μια οικογένεια είμαστε, ούτε τα ίδια συμφέροντα έχουμε!
Οι εργαζόμενοι έχουμε την πείρα να αποφύγουμε τις παγίδες που στήνει η εργοδοσία ώστε να μας εγκλωβίσει σε τωρινούς και μελλοντικούς σχεδιασμούς της. Η επίθεση τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ είναι κοινή. Στην ΕΥΔΑΠ που μετά την ένταξη της στο υπερταμείο μεθοδεύεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της πολλαπλασιάζονται οι προσωρινές θέσεις εργασίας και συνυπάρχουν με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και με την υποβάθμιση των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας για τους εργαζόμενους προς όφελος της κερδοφορίας.
Πρέπει να γνωρίζει ο Όμιλος Ελλάκτωρ, οι υπόλοιποι εργοδότες αλλά και το κράτος που είναι ταγμένο να τους υπηρετεί, με κάθε αστική κυβέρνηση όποιας «απόχρωσης» (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ) κι αν είναι, ότι με την υπογραφή «δηλώσεων μετανοίας» ή με τα πιστοποιητικά «νομιμοφροσύνης» δεν κατάφεραν ούτε «να βάλουν στο γύψο» το εργατικό κίνημα ούτε να καταστείλουν την ανάπτυξη των αγώνων.
Οι εργαζόμενοι έχουμε ένα μόνο δρόμο να βαδίσουμε. Να συστρατευθούμε στο κλαδικό μας Σωματείο, ανάλογα με την ειδικότητά μας, για να σταθούμε συλλογικά κι όχι ο καθένας μόνος του ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας. Ενάντια στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ, της ταξικής συνεργασίας, του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «κοινωνικής συμμαχίας» με τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση και τους εταίρους –δανειστές (Ε.Ε. –ΔΝΤ –ΝΑΤΟ). Με στόχο να χτίσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς ένα ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που αντιστέκεται στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι με βάση τον στόχο της καπιταλιστικής «δίκαιης ανάπτυξης».
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν αυτό το άθλιο κείμενο και να το επιστρέψουν πίσω ως απαράδεκτο γιατί επιχειρεί να περιορίσει, να βάλει εμπόδια σε συνδικαλιστικές, πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες.
30 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!
Ούτε βήμα πίσω στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου!
Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια