Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410






 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Σχετικά με το ζήτημα της απασχόλησης των 23 Υδρονομέων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Στην ανασφάλεια βρίσκονται 23 υδρονομείς της ΕΥΔΑΠ ΑΕ οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν. Παρόλο που οι συμβάσεις τους θα έπρεπε να έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου και να ενταχθούν στον κανονισμό προσωπικού και στις ΣΣΕ, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τον χρόνο δοκιμασίας (7 μήνες) που προβλέπεται από τον ν. 3429/2005 και την αντίστοιχη προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2009 και έχει παρέλθει ήδη συνολικά πάνω από ένας χρόνος εργασίας, η εργοδοσία με διάφορα νομικά τερτίπια σχεδιάζει να τους απολύσει ομαδικά ανοίγοντας έτσι και το δρόμο των ομαδικών απολύσεων και στην ΕΥΔΑΠ.
            Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της Εταιρείας κι ενώ ήδη οι 23 υδρονομείς έχουν δικαιωθεί με τρεις Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις στα πολιτικά δικαστήρια, το Ελληνικό Δημόσιο απέστειλε Αίτημα προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου αυτή να ασκήσει Αναίρεση Υπέρ του Νόμου επικαλούμενη έλλειψη δικαιοδοσίας των Πολιτικών Δικαστηρίων. Η υπόθεσή των 23 Υδρονομέων πρόκειται να εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στις 19 Οκτωβρίου. Η ενδεχόμενη απόλυσή τους θα είναι πρωτοφανής για την ιστορία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε και γενικότερα των πρώην ΔΕΚΟ, αφού θα απολυθεί ομαδικά προσωπικό αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα θα μπει σε τεράστιο κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δικτύου Ύδρευσης και κατά συνέπεια η Υδροδότηση της Αττικής, αφού δεν προβλέπεται η πρόσληψη εργαζόμενων με Ειδικότητες Υδρονομέων σε καμία επικείμενη προκήρυξη της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και σε κανένα σχέδιο μελλοντικής προκήρυξης.
            Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το μόνιμο προσωπικό από 5200 τη δεκαετία του ’90 έχει μείνει 2200, αφού με ευθύνη τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν να γίνουν προσλήψεις περίπου 15 χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση. Την ίδια ώρα ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί περίπου 40%. Επίσης στην ΕΥΔΑΠ εκατοντάδες εργάζονται ως «ενοικιαζόμενοι» και «εργολαβικοί», οι καθαρίστριες είναι με ατομικές συμβάσεις με το καθεστώς της περίφημης αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΟΙΝΣΕΠ), με οχτάμηνες συμβάσεις. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η πρόθεση της εργοδοσίας να μετατρέψει τους ήδη εκμεταλλευόμενους εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους σε «συνεταίρους» αξιοποιώντας κι εδώ το καθεστώς των ΚΟΙΝΣΕΠ που αποτελούν ένα μηχανισμό κατάργησης ΣΣΕ.
            Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση: Από τη μια για τους εργαζόμενους απολύσεις, εργασιακή ανασφάλεια, περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει κατακτηθεί μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες, μισθούς πείνας, ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς ετήσιες άδειες ανάπαυσης, ασθένειας, ρεπό, εγκυμοσύνης, τέκνων, χωρίς δώρα, δίχως αναγνώριση πτυχίου, προϋπηρεσίας κλπ. Από την άλλη για τα λαϊκά νοικοκυριά το νερό θα αποτελεί ακριβό εμπόρευμα, αφού θα δουν τους λογαριασμούς του νερού να «φουσκώνουν» (μέσω και του περιβαλλοντικού τέλους) και την ποιότητα του νερού να χειροτερεύει (μιας και η διατήρηση της είναι κόστος).
            ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
          Να μη γίνει καμία απόλυση στην ΕΥΔΑΠ, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.
          Τη μετατροπή των συμβάσεων των 23 υδρονομέων σε αορίστου χρόνου, ενταγμένους στον κανονισμό καθώς επίσης και για την άμεση πρόσληψη όλων των εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζόμενων ενταγμένους στον κανονισμό προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Διαμάντω Μανωλάκου