Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ


                                 

                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Ιούλιος 2017

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φόρτωσε και τέταρτο μνημόνιο στις εργατικές – λαϊκές πλάτες, δίνοντας μάλιστα και «εγγυητική επιστολή», πως θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της. Δεσμεύσεις που αφορούν στο μεγαλύτερο τσάκισμα των συντάξεων, των όποιων κοινωνικών παροχών απέμειναν, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα με στόχευση στο χτύπημα της απεργίας.
 Δεσμεύσεις για δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, κάτι που σημαίνει πως έρχονται νέες ιδιωτικοποιήσεις συνδυασμένες με αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, και περαιτέρω χτύπημα εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων. Προσπαθώντας να εξασφαλίσει χρόνο και τη λαϊκή ανοχή για να περάσει τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τα δύσκολα πέρασαν, πως έρχεται ανάπτυξη που θα ωφεληθούν όλοι, εννοώντας και ο λαός και οι καπιταλιστές.
 Κοροϊδεύει συνειδητά, τη στιγμή που η όποια ανάπτυξη υπάρξει – αν υπάρξει – θα έχει χτιστεί στα ερείπια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, που ήδη έχουν φουσκώσει τα κέρδη των καπιταλιστών.
Συνεπώς από αυτή την ιστορία δε χάνουμε όλοι και ούτε κερδίζουμε όλοι.
 Για τα κέρδη της ελληνικής αστικής τάξης συμμετέχει και στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στη Συρία, επιδιώκοντας μερίδια από τη λεία που λέγεται ενέργεια και δρόμοι μεταφοράς της. Το ίδιο κάνει και με τη συμμετοχή στο ξαναμοίρασμα των Βαλκανίων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο και στην περιοχή που γίνεται έρευνα για τους υδρογονάνθρακες.
Η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, δεν προμηνύει τίποτα καλό για κανένα λαό της περιοχής, παρά μόνο δεινά. Οι εργαζόμενοι να μην πιστέψουν τους ισχυρισμούς αστικών επιτελείων, πως τάχα θα μας προστατέψουν τα Γαλλικά η τα Αμερικανικά στρατεύματα. Βρίσκονται εκεί για να προστατέψουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων, που είναι αντίθετα με αυτά των λαών.
 Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι αντεργατικές εξελίξεις προχωρούν και στην ΕΥΔΑΠ. Η διοίκηση της εταιρείας, όπως και οι προηγούμενες, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της κυβέρνησης και των μνημονίων, προχώρησε στο διάστημα της θητείας της σε ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σε νέες εργολαβίες.
Επειδή όμως το καπιταλιστικό κέρδος μπορεί να βγει και με τρόπους διαμετρικά αντίθετους, φαίνεται πως η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εξετάζει και την περίπτωση να μην ανανεώσει την εργολαβία του ΚΕΛΜ.
Στη λογική της κερδοφορίας ως απόλυτου κριτηρίου κινούνται και οι άλλες παρατάξεις στην ΕΥΔΑΠ αδιαφορώντας πλήρως για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και διασπώντας για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους σε κατηγορίες (μόνιμοι – εργολαβικοί κ.λ.π.)

 Συναδέλφισσες – συνάδελφοι 

Ανεξάρτητα από το ποια έκβαση θα έχει το ζήτημα, δηλώνουμε καθαρά πως είμαστε απέναντι σε κάθε εργολαβοποίηση, να φύγουν όλοι οι εργολάβοι. Παίρνουμε σαφή όμως απόσταση από τη συντεχνιακή – διασπαστική θέση των άλλων δυνάμεων, που αφήνει στο δρόμο τους συναδέλφους εργολαβικούς της Μεταμόρφωσης και απαιτούμε από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, να προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους και να τους εντάξει στον κανονισμό προσωπικού. Αυτό πρέπει να γίνει με όλες τους εργαζόμενους σε εργολαβίες της ΕΥΔΑΠ.
 Ταυτόχρονα καλούμε τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις και μαζί να διεκδικήσουμε την εγγραφή τους στα μητρώα των σωματείων. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και γενικά οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, έχουμε συμφέρον για κοινό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ, γιατί ενιαία είναι και η επίθεση που δεχόμαστε.
Έχουμε συμφέρον να παλέψουμε για σταθερές σχέσεις εργασίας, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για αποδοχές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Έχουμε συμφέρον να παλέψουμε για να είναι το νερό 100% δημόσιο, κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό και επιστημονικό έλεγχο, με κριτήριο να καλύπτει τις ανάγκες του λαού για ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση.
 Για να πάψει να είναι εμπόρευμα από το οποίο βγάζουν κέρδη οι καπιταλιστές.