Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Παρέμβαση στη διοίκηση για να μην επιστραφεί κεφάλαιο στους μετόχους της Εταιρείας

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Νοέμβρη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στην επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Εταιρείας, ύψους 40 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, ενώ ήδη έχουν επιστραφεί στους μετόχους άλλα 33 εκατ.

Αποθεματικά που προέρχονται από την κερδοφορία της Εταιρείας, την περικοπή μισθών κατά 35% και από χρήματα που όφειλαν το Δημόσιο και οι δήμοι στην ΕΥΔΑΠ, μέρος των οποίων επέστρεψαν πριν από μερικά χρόνια (υπολογίζονται σε 380 εκατ.).

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ είχε σκοπό να καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης των μετόχων για το επίμαχο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι το 1999 η ΕΥΔΑΠ έγινε Ανώνυμη Εταιρεία με το 31% των μετοχών της να εισάγονται στο ΧΑΑ, δηλαδή σε ιδιώτες και το 61% να παραμένει στο Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τώρα το 61% των μετοχών του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ περνά στο λεγόμενο Υπερταμείο Αποκρατικοποίησεων.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία της ΕΥΔΑΠ έθεσαν το θέμα της διακοπής της σημερινής συνεδρίασης, ενώ εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Εταιρείας από τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ
. Μάλιστα όπως επισήμαναν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης δεν μπορεί να επιστρέφονται χρήματα στους μετόχους την ώρα που κόβεται το νερό σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ενώ έχουν να γίνουν 15 χρόνια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΕΥΔΑΠ, με τις εργολαβίες και τις συμβάσεις έργου να κυριαρχούν.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ επικαλέστηκαν μελέτη της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με την οποία εάν δοθούν δωρεάν 27 κυβικά νερό το τρίμηνο σε κάθε οικογένεια από τις 58.000 που είναι ενταγμένες σήμερα στο κοινωνικό τιμολόγιο, το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, την ώρα που στους μετόχους θέλουν να επιστρέψουν ως επιστροφή κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ!
Ακόμη και το κονδύλι για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια που όμως υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με αυτό που απαιτείται για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.

Πηγή  902.GR