Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΣΣΕ- Εντατικοποίηση εργασίας-Συλλαλητήριο



Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες                                 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015    pameeydap.blogspot.com            
Την Παρασκευή 16 Οκτώβρη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο προχωρώντας με ταχύτατους ρυθμούς στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης ,το τσάκισμα στους μισθούς, τις συντάξεις και των εργασιακών δικαιωμάτων. Το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, χαρακτηρίζει υψηλόμισθους τους συνταξιούχους με 1000 ευρώ μεικτά, νέες μειώσεις και πρόστιμα για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη, ενισχύει και συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, διατηρώντας τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας πιο αυστηρούς κανόνες για όσους εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Αυξάνουν τις τιμές σε βασικά είδη εφαρμόζοντας ΦΠΑ 23%. Αυξάνουν ακόμα και την τιμή στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια.
Η γραμματεία του ΠΑΜΕ της ΕΥΔΑΠ χαιρετίζει τα δεκάδες σωματεία .εργατικά κέντρα ,ομοσπονδίες ,λαϊκές επιτροπές και φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση της πάλης παντού  και πήραν μέρος στη συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο εργασίας και στο συλλαλητήριο στις 16 Οκτώβρη. Οργάνωση της πάλης απέναντι στη νέα ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ισοπεδώνει κάθε εργασιακό- λαϊκό δικαίωμα.
Εμείς σαν γραμματεία ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή καλέσαμε να συμμετάσχουν και σωματεία της ΕΥΔΑΠ(σύλλογος προσωπικού-σωματείο εργατοτεχνιτών-σύλλογος ειδικών υπηρεσιών) αλλά και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ χωρίς βέβαια ανταπόκριση. Είναι ώρα να παραμεριστεί ο παλιός και ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που όλα αυτά τα χρόνια στήριξε τις κυβερνήσεις και τα μνημόνιά τους, άφησε απροετοίμαστο το κίνημα, επιδίωξε να το εντάξει στη λογική της κυβερνητικής διαχείρισης, εντός των τειχών του μονόδρομου της ΕΕ και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Στην αντεργατική - αντιλαϊκή σφαγή δεν υπάρχει  λαϊκή συναίνεση. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτή της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης.
Συλλογική σύμβαση:  Με ευθύνη όλων των άλλων παρατάξεων βρισκόμαστε στη λήξη και της 3μηνης παράτασης της μετενέργειας χωρίς να έχει υπογραφεί ΣΣΕ. Για να θυμηθούμε λίγο και τι λέγανε: οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στις προτάσεις μας στα ΔΣ των σωματείων  και στην ΟΜΕ από το 2013 να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ με αίτημα την ανάκτηση απωλειών υποστήριζαν πως οι προτάσεις μας είναι μαξιμαλιστικές και πως είναι πολύ επικίνδυνο αν δεν λήξει η προηγούμενη ΣΣΕ των περικοπών να ζητήσουμε διαπραγματεύσεις για νέα.
Η παράταξη του ΣΕΚΕΣ εκπροσωπώντας το νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό, κερδίζοντας χρόνο σε όφελος της διοίκησης  ζητούσε από το Σεπτέμβριο, μία να περιμένουμε την νέα κυβέρνηση της αριστεράς, καλλιεργώντας αυταπάτες και κλίμα αναμονής τη στιγμή που έπρεπε να οργανωθεί η πάλη για τη διεκδίκηση νέας ΣΣΕ, μία το Φλεβάρη και Μάρτη το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που όλο θα έφερνε η νέα κυβέρνηση (και τελικά έφερε μνημόνιο) και μια τη νέα «αριστερή» διοίκηση γιατί η προηγούμενη δεν νομιμοποιούνταν να υπογράψει ΣΣΕ(αποφάσεις για λεφτά στους μετόχους και στους εργολάβους προφανώς νομιμοποιούνταν να υπογράφει).
Και έτσι με την πάγια τακτική του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού φτάσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο (λήξη μετενέργειας) να έχουμε έτοιμη μια ΣΣΕ δανείων στη θέση της ΣΣΕ των περικοπών.
Μια σύμβαση που δεν αμφισβητεί την προηγούμενη (αφού αποδέχεται ως τετελεσμένο τις περικοπές) και δεν διεκδικεί αυξήσεις, παρά έχει ως κύριο αίτημα τη σύναψη έντοκου δανείου για τους εργαζόμενους με ενέχυρο το εφάπαξ τους (γι αυτό μπαίνει όρος να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό όσοι έχουν 20 έτη εισφέρει στο εφάπαξ και έχουν κλείσει τα 50 οι άντρες και τα 45 οι γυναίκες).
Μια σύμβαση που θα αυξήσει την κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ η οποία θα λειτουργεί σαν τράπεζα, δίνοντας έντοκο δάνειο εξασφαλισμένο και με τόκο και θα αυξήσει τα κέρδη της και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Ζητάμε άμεσα, την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, με στόχο την ανάκτηση των απωλειών που έχουμε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια(δώρα και περικοπές μισθών) και πλήρη σεβασμό της εργοδοσίας στους όρους των προηγούμενων ΣΣΕ.
 Εντατικοποίηση εργασίας και Εργατικά ατυχήματα: Τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι δεν γίνονται προσλήψεις, έγιναν αθρόες συνταξιοδοτήσεις(από 5200 εργαζόμενους έμειναν περίπου 2100) ενώ ταυτόχρονα είχαμε και αύξηση των καταναλωτών κατά 40%, έχει εντατικοποιηθεί η εργασία με αποτέλεσμα την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας(συσσωρευμένα δεκάδες ρεπό, βάρδιες χωρίς την απαραίτητη απόσταση ώρας μεταξύ τους, μέτρα ασφαλείας ελλειπή, ΜΑΠ που δε χορηγούνται κλπ) που έχουμε καταγγείλει επίσημα και εγγράφως από το 2014 σε όλους τους εμπλεκόμενους χωρίς αποτέλεσμα.
Αυτά έχουν ως συνέπεια την σωματική εξόντωση των εργαζόμενων και εργατικά ατυχήματα(δε φταίει η κακιά η ώρα) όπως το τελευταίο που συνέβη στην αποχέτευση και το καταγγείλαμε κι αυτό εγγράφως ή άλλα που θάφτηκαν από τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ.
Ζητάμε να δοθεί τέρμα στην εντατικοποίηση και στα εργατικά ατυχήματα κάνοντας: 1ον) Προσλήψεις προσωπικού ενταγμένους στον κανονισμό με πλήρη δικαιώματα  2ον) Να τηρούνται όλοι οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς παραβιάσεις 3ον) Να χορηγηθούν άμεσα τα ΜΑΠ καθώς και τα ρούχα εργασίας στους εργαζομένους.  
Συνάδελφοι – Συν/φισες
Ο χειμώνας που μας περιμένει θα ‘ναι εξαιρετικά βαρύς για τους εργαζόμενους εξαιτίας της υλοποίησης των μέτρων του 3ου μνημονίου καθώς και εφαρμοστικών εγκυκλίων των προηγούμενων. Έρχονται αλλαγές στα εργασιακά με απελευθέρωση απολύσεων και μειώσεις των αποζημιώσεων, περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας .Νέα αντιασφαλιστική καταιγίδα με γνώμονα το πόρισμα της επιτροπής ‘’σοφών’’ όπου δε θα ξέρεις πότε θα πάρεις σύνταξη(μιας και συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής), πόσο σύνταξη θα πάρεις και αν θα πάρεις.Έρχονται πλειστηριασμοί ακόμα και της 1ης κατοικίας, νέα φορολογική καταιγίδα, νέα μείωση εισοδημάτων με αύξηση εισφορών και φόρων και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.           
Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να συστρατευτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε από κοινού την πάλη ενάντια στον αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τους εκατοντάδες φορείς και σωματεία που αποδέχτηκαν το κάλεσμα αγώνα του ΠΑΜΕ. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με οργάνωση της συζήτησης στους χώρους δουλειάς να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Εκεί που ο εργοδοτικός συνδικαλισμός βάζει εμπόδια, να τον προσπεράσουν μέσα από την οργάνωση επιτροπών αγώνα από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Να μην περάσει η απογοήτευση και ο συμβιβασμός με την ανέχεια και τα ψίχουλα. Μπορούμε να ανατρέψουμε τη ζωή - κόλαση που μας ετοιμάζουν. Να δοκιμάσουμε τη δύναμη των αγώνων, της αντίστασης. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα.ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ--ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
 Δίνουμε συνέχεια, κλιμακώνουμε την πάλη μας με το συλλαλητήριο 22 Οκτώβρη στην Ομόνοια στις 6:30 και στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία 12 Νοέμβρη.