Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Μνημόνιο μέτρων ανάκαμψης του κεφαλαίου με τσάκισμα του λαού.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μνημόνιο μέτρων ανάκαμψης του κεφαλαίου με τσάκισμα του λαού
Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων φέρνει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο (2015 - 2018), το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα μνημόνια, που παραμένει σε ισχύ στο ακέραιο. Το νέο μνημόνιο χαρακτηριστικά προβλέπει ότι:
Οι όροι θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, ενώ «σε κάθε επανεξέταση, θα εξειδικεύονται πλήρως με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και τα λοιπά μέσα για την επίτευξη αυτών των ευρύτερων στόχων».
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτό, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται»...
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του μνημονίου συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους».
«Για την επιτυχία θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη», δηλαδή και μετά το 2018 που λήγει τυπικά το νέο μνημόνιο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «για το σκοπό αυτό, απαιτείται πολιτική δέσμευση, αλλά επίσης και η τεχνική ικανότητα της ελληνικής πλευράς να την υλοποιήσει».
Η κυβέρνηση δεσμεύεται τον Οκτώβρη του 2015 να θεσπίσει επιπλέον «αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα», που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2017 στο ύψος του 0,75% του ΑΕΠ και για το 2018 στο ύψος του 0,25% του ΑΕΠ, συνολικά δηλαδή να δρομολογήσει πρόσθετες μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, θα παρακολουθεί τους «δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει τα αντισταθμιστικά μέτρα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων».
Σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ποσό τουλάχιστον 30% θα διατίθεται για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και επίσης 30% για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 θα κατατεθεί τον Οκτώβρη φέτος, «εφόσον κριθεί αναγκαίο», παράλληλα με την κατάθεση προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και του «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019».
Το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» θα καταστεί λειτουργικό πριν από την οριστικοποίηση του μνημονίου. Πρόκειται για το νέο θεσμό που έχει το ρόλο του «αυτόματου κόφτη» κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους.
Το σύνολο της διαθέσιμης ρευστότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, πανεπιστήμια κ.λπ.) μεταφέρεται στον «ενιαίο λογαριασμό του Δημοσίου», προκειμένου «να βελτιωθεί το κατακερματισμένο σύστημα διαχείρισης μετρητών». Το μέτρο θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2015.
Σε νέα ύψη αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια
Την ίδια ώρα, έρχεται ομοβροντία από νέα, μόνιμου χαρακτήρα, αντιλαϊκά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά:
ΑΓΡΟΤΕΣ: Πλήρης κατάργηση σε δύο φάσεις του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, με αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016.
Σταδιακή απογείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% γι' αυτά του 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
ΕΝΦΙΑ: Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας αποστέλλονται τον Οκτώβρη του 2015 και η τελευταία δόση προβλέπεται για το Φλεβάρη του 2016. Ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο προβλέπονται για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι θα μείνουν ακατέβατα ακόμη και αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ: Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ, ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για τις καταθέσεις, το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.
ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ: Αυξάνεται στο 5% από 3% το επιτόκιο για τη ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις για τις οφειλές προς την εφορία ύψους πάνω από 5.000 ευρώ. Για τα μικρότερα ποσά, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5%, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: Νέες ανατιμήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας (κατοικίες, αυτοκίνητα, κ.ά.).
ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
ΦΠΑ: Στις προηγούμενες μαζικές ανατιμήσεις, έρχεται να προστεθεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από 1/1/2017. Παράλληλα, καθιερώνεται συντελεστής ΦΠΑ στην ιδιωτική Εκπαίδευση με εξαίρεση την Προσχολική Αγωγή.
ΛΙΣΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ. Οσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται και να αποκλείονται από την αγορά.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ στις εγκαταστάσεις, ακόμη και στα σπίτια των φορολογουμένων, ενώ άλλη διάταξη προβλέπει την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 2% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος (το μέτρο θα μπει από τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις σε εφαρμογή).
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ: Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%).
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Μπαίνουν σε εφαρμογή, από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου», με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θεσπίζεται και ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «για τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019».