Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση γιά τη ΣΣΕ 22-5-2015



Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Η συζήτηση για τη ΣΣΕ έρχεται σε μία περίοδο με ρευστή πολιτική κατάσταση. Ετοιμάζεται νέα επίθεση από τους ‘’θεσμούς’’, την ΕΕ και την συγκυβέρνηση.
Η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ αποτελεί προάγγελο νέας συμφωνίας κατακρεούργησης όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, που βαπτίζονται κατά την προσφιλή συνήθεια της συγκυβέρνησης ‘’μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων’’ και ‘’εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος’’.
Σ’ αυτή την περίοδο ανοίγει και στην ΕΥΔΑΠ η συζήτηση για τη νέα ΣΣΕ. Κι αυτό παρά την επιμονή μας όλο τον τελευταίο χρόνο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις άμεσα με τη διοίκηση, έτσι ώστε να υπάρξει ο χρόνος να διεκδικήσουμε μια ΣΣΕ ανάκτησης των απωλειών μας και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν χρειαστεί.
Συναντήσαμε τη σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ οι οποίοι υπερασπιζόμενοι την προηγούμενη κατάπτυστη ΣΣΕ των περικοπών και αποδοχής όλων των προηγούμενων αντεργατικών νόμων επέμενε να περιμένουμε τη λήξη της. Η μεν ΠΑΣΚΕ λέγοντας πως είναι επικίνδυνο να ξεκινήσουμε νωρίτερα, η δε ΔΑΚΕ με το να σέρνει τη συζήτηση χρονοτριβώντας (έγιναν δύο ΔΣ στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ όπου έγινε απλώς συζήτηση χωρίς να κατατεθεί πλαίσιο με αιτήματα και διεκδικήσεις και να παρθούν αποφάσεις ).
Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η φιλοκυβερνητική παράταξη του ΣΕΚΕΣ που ζήτησε να μη προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις μιας και δε νομιμοποιείται όπως είπαν η διοίκηση Βαρθολομαίου να υπογράψει ΣΣΕ, λες και η σύμβαση των περικοπών του ’12 που υπέγραψε ο ‘’φευγάτος’’ Μπάρδης προβλημάτισε τις επόμενες διοικήσεις να την υλοποιήσουν και να μας τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα. Τηρώντας μάλιστα στάση αναμονής ζήτησαν να περιμένουμε το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά μέσα στο Μάρτιο, δίνοντας έτσι χρόνο  στη κυβέρνηση να νομοθετήσει το νέο αντεργατικό πλαίσιο που γύρω του θα στηθεί η νέα ΣΣΕ.
Αποτέλεσμα της στάσης τους είναι να έχει λήξει στις 9 Μαΐου η προηγούμενη σύμβαση και να διανύουμε ήδη το διάστημα της τρίμηνης μετενέργειας.
Εμείς ζητάμε άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, μιας και ευτυχώς, μετά τη σθεναρή απαίτησή των εκπροσώπων μας στο ΔΣ και την Εκτελεστική της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ στάλθηκε επιστολή στις 7 του Απρίλη προς τη διοίκηση που ζητούσε τη συγκρότηση επιτροπής εκ μέρους της για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η οποία και έγινε δεκτή από τη διοίκηση με την απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ στις 20 Μαΐου.
Ζητάμε:
·       Άμεση ανάκτηση των απωλειών στα επίπεδα του 2009 ως βάση διαπραγμάτευσης.
·       Σεβασμό του κανονισμού προσωπικού και όλων των προηγούμενων ΣΣΕ.
·       Προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.
·       Να δοθεί τέλος στην εντατικοποίηση και να τηρηθούν οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας σε εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και εργολαβικούς για να μη θρηνήσουμε θύματα , όπως  έγινε στα ΕΛΠΕ όπου θυσίασαν νέους εργάτες στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους.
·       Αναβάθμιση της υγειονομικής υπηρεσίας με προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων με σταθερές σχέσεις εργασίας, αναπροσαρμογή παροχών και εναρμόνισή τους στης νέες συνθήκες (τεχνητά μέλη, αναπηρικά αμαξίδια, εξετάσεις κλπ).

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Επίκειται η συμφωνία Συγκυβέρνησης και Θεσμών (Τρόικας) που όπως φαίνεται θα περιλαμβάνει νέες παρεμβάσεις σε ΣΣΕ, στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις και τα εργασιακά, καθώς και διατήρηση και διεύρυνση μιας σειράς από φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, Έκτακτη εισφορά κλπ.) που θα κάνουν αφόρητη τη ζωή(και δεν είναι σχήμα λόγου) των λαϊκών οικογενειών.
Συμμετέχουμε όλοι στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Ιουνίου στις 7:30 το απόγευμα στην Ομόνοια και να είμαστε σε ετοιμότητα για κλιμάκωση με απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Ιούνιο.

Pameeydap.blogspot.com