Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Αρνούνται τη σίτιση στα παιδιά γιατί δεν προσφέρει ανάπτυξη!

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΜΑ
Αρνούνται τη σίτιση στα παιδιά γιατί δεν προσφέρει ανάπτυξη!
Αρνείται το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταβληθεί ακόμα και ένα σεντ για τη σίτιση των παιδιών του Δήμου Περάματος γιατί αυτό «δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση» και δεν αφορά «την εκτέλεση έργων»! Αυτήν την απόφαση κοινοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπογράφεται από την Επίτροπο Β. Σφηκάκη προς την Περιφέρεια Αττικής στις 19 Νοέμβρη. Αφορά ένα κονδύλι 350.000 ευρώ που θα πήγαινε για την ανακούφιση των ανέργων οικογενειών και τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία του Περάματος.
Συγκεκριμένα, πριν από 8 μήνες, δηλαδή τον περασμένο Μάρτη, μετά από έντονες πιέσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε, τελικά, να εγκρίνει τις προτάσεις που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ, οι οποίες προέβλεπαν τη διάθεση 350 χιλιάδων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα 10 δράσεων με διοργανωτές το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια, το Δήμο Περάματος σε συνεργασία με φορείς όπως τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ήταν η θέρμανση και των 19 σχολικών κτιρίων του Δήμου, ένα γεύμα για όλους τους μαθητές του Περάματος, με τα προϊόντα διατροφής να είναι «εντός του νομοθετημένο πλαισίου σχολικής διατροφής του υπουργείου Παιδείας», κοινωνικό συσσίτιο διοργανωμένο από Δήμο, Περιφέρεια και υπουργείο Εργασίας, αγορά σχολικών ειδών για τους μαθητές των ανέργων οικογενειών, διανομή τροφίμων σε χώρο που θα επιλεγεί από τους διοργανωτές κ.ά.
Μετά από από 8 μήνες, έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα, το οποίο θα είχε διάρκεια 12 μηνών, «κωλύεται», παρουσιάζοντας ένα άκρως προκλητικό σκεπτικό, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει με τη σειρά του ότι ο «Καλλικράτης» στον οποίο αποτυπώνεται συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της σημερινής κυβέρνησης, «θέλει» τους δήμους και τις περιφέρειες «γερά εργαλεία» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ως μοναδικό γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και όταν αυτό σημαίνει παιδιά λιπόθυμα από τον υποσιτισμό.
Το σκεπτικό «μιλάει» από μόνο του. Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με τη «νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», «οι προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτουν, μεταξύ άλλων, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού με το Δημόσιο, μεταξύ τους ή και με φορείς του δημόσιου τομέα, είναι συμφωνίες που (...) σκοπό έχουν να διευκολύνουν τη μελέτη και εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών με αναπτυξιακό χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο». Οπως σημειώνει, στην προκειμένη περίπτωση, τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα για τους ανέργους του Δήμου Περάματος «δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης, αφενός η προμήθεια αγαθών, αφετέρου η παροχή υπηρεσιών, από την οποία απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση»! Ενώ αποφαίνεται ότι πολλές από τις υπηρεσίες που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να παρασχεθούν με άλλον τρόπο, αναφέροντας για παράδειγμα τη θέρμανση στα σχολεία ότι θα μπορούσε να γίνει μέσω των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες βέβαια υποχρηματοδοτούνται.