Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  Π.Α.ΜΕ.  Ε.ΥΔ.ΑΠ.
ΝΟΕΜΒΡΗΣ  2013

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Βαρθολομαίο και το γ. διευθυντή κ. Κραμποκούκη για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ. Το σοβαρότερο θέμα που μας απασχολεί όλους είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και αυτό μπήκε πρώτο για συζήτηση.
Ειδικότερα:
Στην ερώτηση μας για το στάδιο που βρίσκεται τώρα η ιδιωτικοποίηση τόσο ο κ. Βαρθολομαίος όσο κι ο κ. Κραμποκούκης προσπάθησαν να μας καθησυχάσουν πως έχει παγώσει, πως δε βλέπουν καμιά κινητικότητα, λες και οι ίδιοι δε πρωταγωνιστούν σε μια σειρά ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και οδηγούν ολοταχώς προς αυτή(όπως η κατάργηση από το καταστάτικο του άρθρου 5 περί ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου, η τροπολογίες για ρύθμιση των χρεών δημοσίου και δήμων και κατάργησης της πρόβλεψης για κάλυψη του ελείμματος στο λογαριασμό εφάπαξ). Ισχυρίστηκαν πως αυτά δυσκολεύουν την ιδιωτικοποίηση αντί να τη διευκολύνουν γιατί ανεβάζουν την τιμή της μετοχής.
Η αλήθεια είναι διαφορετική. Αυτά γίνονται γιατί είναι αναγκαία, ώστε να προχωρήσει ευκολότερα η ιδιωτικοποίηση ,να στρωθεί ο δρόμος.
Μας ενημέρωσε εδώ πως πρέπει να προχωρήσουν σε νέα σύμβαση παραχώρησης, και σε εξέλιξη της ειδικής γραμματείας υδάτων σε ανεξάρτητη αρχή που θα αναλάβει την τιμολογιακή πολιτική.
Κανένας εφησυχασμός λοιπόν, καμιά εμπιστοσύνη σ΄αυτά που λένε οι εντεταλμένοι της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια έγινε λόγος για το εφάπαξ όπου ειπώθηκαν τα εξής ανησυχητικά για τους εργαζόμενους: ότι ναι μεν εισέπραξαν 69 εκ/ρια ευρώ για κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού από το δημόσιο, όμως αυτά πήγαν στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ με αποτέλεσμα να μείνει μηδενικός και για να πάρουν το εφάπαξ οι προ του 99’ προσληφθέντες θα χρειαστεί να βρεθούν βάση αναλογιστικής μελέτης 75 εκ/ρια ευρώ. Για τους μετά το 99’ συναδέλφους είπαν πως το εφάπαξ θα είναι μειωμένο μιας και δεν συμμετέχει το δημόσιο.
Σε ερώτηση για το νέο πειθαρχικό κώδικα μας είπε πως δόθηκε σε νομικό γραφείο για τις τελικές διορθώσεις ,ώστε να μη δίνει υπερεξουσίες στον κάθε γενικό διευθυντή και να μην είναι χειρότερος από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως εκεί οι απολύσεις είναι καθεστώς και γίνονται και τηλεφωνικώς.
Σχετικά με το υγειονομικό μας και σε συνέχεια ερώτησης που του κάναμε στη συνάντηση με την εκτελεστική της ΟΜΕ ,όπου μας απάντησε πως «είναι μια πονεμένη ιστορία» ,μας είπε πως χρειάζεται νοικοκύρεμα ώστε να πέσει το κόστος από τα 15εκ/μύρια ευρώ στα 10-11, ειδάλλως με μια απόφαση μπορεί να πάει στον ΕΟΠΥΥ.
Από τη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε πως το «νοικοκύρεμα» θα ξεκινήσει από τους συνταξιούχους. και τα προστατευόμενα μέλη τους.
Διαίρει και βασίλευε δηλ. και μετά έρχεται η σειρά μας λέμε εμείς, μιάς και δε θα επαρκούν οι εισφορές των εργαζομένων .και σ’αυτό τον αγώνα θά’μαστε μόνοι.
Για το 10% των εργατοτεχνιτών μας είπε πως δε πρόκειται να μπει στο μισθό ούτε αυτών που προσέφυγαν  ούτε των υπολοίπων, αλλά το μόνο που θα επιδιωχθεί θα’ναι ένας συμβιβασμός στα αναδρομικά όσων έχουν προσφύγει και μόνο, χωρίς τους τόκους.
«Σας χρωστάω 10 π.χ είπε δε προτείνω να πάρετε 1 αλλά 5. Διαφορετικά θα συνεχιστούν οι δίκες».
Εδώ φαίνεται ο ρόλος της πλειοψηφίας στην ΟΜΕ που από το 2006 και την απόφαση του Αρείου Πάγου ως σήμερα όποτε βάζαμε στη διοίκηση θέμα να μπει το 10% άμεσα στους μισθούς και να βρεθεί λύση στα αναδρομικά όταν προσδιοριστούν, έλεγαν πως διαφωνούν αν δε δοθεί συνολική λύση.
Όταν ρωτήσαμε τι γίνεται με τα ασφαλιστικά των περικοπών, μας είπε πως το έχει αναλάβει η νομική υπηρεσία και πως ο ίδιος δε ξέρει τίποτα. Απέκρυψε όμως πως είχε στείλει έγγραφο στην ΟΜΕ από τις 21-10 που λέει πως δεν αναγνωρίζει την ορθότητα της απόφασης η οποία και θα ανατραπεί στην τακτική δικάσιμο.
Για τις μετατάξεις είπε πως με δική του παρέμβαση θα γίνουν με τις παλιές αιτήσεις ενώ για το γάλα είπε πως τρέχει ο διαγωνισμός.
Θα πρέπει εδώ να πούμε πως όλοι είχαν συμφωνήσει, διοίκηση και πλειοψηφία να γίνουν με νέες αιτήσεις, αλλά τους χάλασε τη σούπα ο εκπρόσωπος μας στο υπηρεσιακό συμβούλιο που καταψήφισε και ζήτησε να γίνουν όλες με τις παλιές.
Μπήκε το ζήτημα των διακοπών του νερού και ότι πέρα του ότι υπάρχει αδυναμία να ανταποκριθούν τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν ακόμα και στη νέα δοσιακή ρύθμιση, βγαίνουν και κάνουν διακοπές συνεργεία με μισθωμένα και ιδιώτες.
Στην ερώτηση αν θα δοθεί μια ξένη γλώσσα όπως η ΔΑΚΕ έλεγε πως με παρέμβαση της κατάφερε μας ξεκαθάρισε πως δε θα δοθεί.
Τέλος σε ερώτηση αν θα γίνουν απολύσεις εν όψει ιδιωτικοποίησης ήταν αρνητικός, όχι γιατί δε μπορούν ,μιάς και δε δεσμεύονται από πουθενά αλλά γιατί δε θέλουν.Ακόμα και έτσι να είναι, κανείς δε μας εγγυάται πως όταν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η ΕΥΔΑΠ δε θα γίνουν.
Συνάδελφοι απ’όλη τη συζήτηση βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως δε πρέπει στιγμή να εφησυχάζουμε μιάς και η ιδιωτικοποίηση προχωράει και όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Πρόεδρος μπορεί να γίνει σε μια νύχτα.
Καμιά αναμονή ,καμιά ελπίδα πως θα σωθούμε με δίκες και υπογραφές. Είναι ανάγκη να ξεπεραστεί ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός που καλλιεργεί τέτοιες αυταπάτες.Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε το δίκιο και τη δύναμη.
Απαιτείται συσπείρωση και συμπόρευση με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ- ΕΥΔΑΠ για αγωνιστική δυναμική αντιμετώπιση στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης-τρόικας για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.



Π.Α.ΜΕ  ΕΥΔΑΠ