Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ - Να πάρει πίσω τον εκβιασμό για υποταγή στον απαράδεκτο κώδικα δεοντολογίας η εργοδοσία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΡΤΗΣ 2019

Να πάρει πίσω τον εκβιασμό για υποταγή στον απαράδεκτο κώδικα δεοντολογίας η εργοδοσία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μεγάλες οι ευθύνες κυβέρνησης και Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, η εργοδοσία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπαθεί ξανά να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει εργαζόμενους, ζητώντας τους να ‘’συμμορφωθούν‘’ με τον κώδικα δεοντολογίας του ομίλου.

Αυτή την φορά το εγχείρημα ξεκίνησε από τους μισθωτούς μηχανικούς που εργάζονται στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας με καθεστώς ΔΠΥ (μπλοκάκι).
Ο κώδικας δεοντολογίας υπάρχει μέσα στη σύμβαση εργασίας (με παραπομπή στο site του ομίλου), τρίμηνης διάρκειας (με αναδρομική ισχύ από 01/01/19 ως 31/03/19) που καλούνται οι μηχανικοί να υπογράψουν.
Η διοίκηση του ομίλου προκειμένου να αποσπάσει μαζικές δηλώσεις αποδοχής του κώδικα και να υποκλέψει την υπογραφή των μηχανικών, δεν πτοείται ούτε από το γεγονός ότι η υπογραφή αναδρομικής σύμβασης εργασίας είναι παράνομη!
Ο κώδικας δεοντολογίας του ομίλου “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” δεν είναι ένα απλό κείμενο που επιχειρεί να προστατεύσει την εταιρεία από διαρροή κρίσιμων πληροφοριών, εξασφαλίζοντας το επιχειρηματικό απόρρητο, δεσμεύοντας μετόχους και υπόλοιπα στελέχη του Ομίλου έναντι των ανταγωνιστών του. Δεν είναι ένα κείμενο για να δεσμευτούν τα στελέχη του Ομίλου, που τον εκπροσωπούν στις διάφορες δραστηριότητες, στην υλοποίηση της στρατηγικής και των συμφερόντων της εταιρείας με «διαφάνεια».
Ο κώδικας απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ανεξαρτήτως ειδικότητας, καλώντας τους να συμμορφωθούν με τις αντιδραστικές επιδιώξεις της εργοδοσίας, σε μια προσπάθεια να βάλει εμπόδια σε συνδικαλιστικές, πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες.
Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Επιτροπής Αγώνα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ στους εκπροσώπους της εργοδοσίας του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το θέμα πάγωσε προσωρινά. Παράλληλα έγινε παρέμβαση από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.
Δε θα τους περάσει, θα παλέψουμε μέχρι να πάρουν πίσω οριστικά τον κώδικα δεοντολογίας. Καλούμε τους Μισθωτούς Τεχνικούς να μην υπογράψουν αυτό το άθλιο κείμενο Σύμβασης και να το επιστρέψουν ως απαράδεκτο.
Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ λειτουργεί ως υπεργολάβος που έχει υπογράψει σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ για το έργο του ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Αυτό σημαίνει πως η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (το ελληνικό δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ), είναι συνυπεύθυνοι για όλα τα εργασιακά ζητήματα τα οποία αφορούν τους εργαζόμενους του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Μάλιστα με πρόταση του ΠΑΜΕ, πάρθηκε απόφαση για ανακοίνωση καταγγελίας του συμβάντος και άμεση παρέμβαση της ΟΜΕ στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για το συγκεκριμένο θέμα. Με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας στην ΟΜΕ (Συμμαχία – ΔΑΚΕ- ΣΕΚΕΣ), δύο εβδομάδες αργότερα, δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά.
Οι εξελίξεις αυτές δε μπορεί να αφήνουν αδιάφορους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ. Η επιδείνωση σε εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είναι προάγγελος εξελίξεων στην ΕΥΔΑΠ και λόγω των «δεσμών» που έχουν οι δύο μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζουμε πως κεφάλαιο – Κυβέρνηση – EE, προχωρούν μεθοδικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ (υπερταμείο, επιπλέον μετοχοποίηση, παραχώρηση όλο και περισσότερων εργασιών σε εργολάβους).
Άλλωστε και η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, έχει δώσει προς υπογραφή το δικό της κώδικα δεοντολογίας.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΧΙ.
Να θυμίσουμε πως είχε προσπαθήσει άλλες δύο φορές να αποσπάσει την υπογραφή μας, αλλά απέτυχε λόγω και της αποφασιστικής παρέμβασης της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.
Τα παραπάνω δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους εργαζόμενους. Αντίθετα, δείχνουν πως στόχος τους είναι τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, το εργασιακό τοπίο στην ΕΥΔΑΠ να γίνει «κρανίου τόπος» από εργατικά – εργασιακά δικαιώματα και θέλουν να αποσπάσουν τη συναίνεσή μας.
Κανείς εργαζόμενος να μη βάλλει την υπογραφή του σ’ αυτό.
TΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
Μονάχα ο κοινός ταξικός αγώνας, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αγώνας ο οποίος θα σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ.
Δυναμώνουμε τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, σπάμε τις λογικές του μικρότερου κακού και της μη σύγκρουσης.
Δεν υπάρχουν εργολάβοι λύσεων για τα προβλήματά μας. Δεν μένουμε θεατές των εξελίξεων και της επίθεσης που δεχόμαστε, αντιθέτως, βγαίνουμε μπροστά στον αγώνα, μαχητικά, υψώνοντας την σημαία των σύγχρονων αναγκών μας.
Δεν αποδεχόμαστε, δε συμμορφωνόμαστε με κανέναν κώδικα δεοντολογίας.