Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

"ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ, ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ"

ΕΣΚ-ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  17-1-2019

«Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, δώρα κρατούσαν οι οχτροί»
Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Μια «νέα εποχή ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» είναι το νέο ψευδεπίγραφο αφήγημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της αντεργατικής διορισμένης διοίκησης του στην ΕΥΔΑΠ.
Μια «νέα εποχή» όπου ενώ έληξε η ισχύς του άρθρου 31 του ν.4024/11 και που σύμφωνα με τους όρους προηγούμενων ΣΣΕ (2012 αρ.2, 2015 αρ.1.1& αρ.2,4, 2018 αρ.1.2) θα έπρεπε να μας επιστραφούν μισθολογικές περικοπές, μισθολογικές προαγωγές και να δοθεί και μια επιπλέον μισθολογική προώθηση, η διορισμένη διοίκηση, με αρωγούς και συμμάχους της στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και στα σωματεία, τις παρατάξεις ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΣΕΚΕΣ-ΔΑΚΕ και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές τους επέβαλαν και υπέγραψαν τη νέα Συμπληρωματική ΣΣΕ περικοπών.
Μια σΣΣΕ που κινείται στη λογική της κυβέρνησης «σου παίρνω 10 και σου επιστρέφω το 1», εξασφαλίζει την κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και παροπλίζει τους εργαζόμενους για τα επόμενα τρία χρόνια («εργασιακή ειρήνη» λέγεται αυτό), διευκολύνοντας ακόμα πιο πολύ την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Σε αυτή την προσπάθεια, καθοριστική συμβολή είχαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ – Συμμαχία -ΣΕΚΕΣ, που διαμόρφωσαν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΜΕ.
Ότι εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική, το επιβεβαίωσε απερίφραστα στην προεκλογική συγκέντρωσή του στον Περισσό και ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος, λέγοντας: «δεν μπορούσαμε να σας επιστρέψουμε 25-30 εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο γιατί θα είναι πρόκληση για την κοινωνία, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, η κατάσταση της οικονομίας και οι μισθοί έξω. Σας δίνουμε όμως 2 εκ/μύρια το 2019, 4 εκ/μύρια το 2020 & 5,5 εκ/μύρια το 2021».
Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτήν την εξέλιξη έχουμε μια σειρά γεγονότων που διαδραματίστηκαν από το καλοκαίρι και είναι αποκαλυπτικά για το ρόλο που έπαιξε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (παλιός και νέος) στη διαμόρφωση αρνητικών τετελεσμένων, προδοτικών για τους εργαζόμενους.
Μπρος στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ δέχτηκαν χωρίς αντίδραση (παρά τις προτάσεις μας για απεργία) τον εκβιασμό της εργοδοσίας, που αναιρεί ακόμα και τα λίγα που συμφώνησε και υπέγραψαν 3ετή ΣΣΕ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΑΚΕ).
Στη συνέχεια και ενώ «κινδύνευε» η ΕΥΔΑΠ με το νέο χρόνο να επιστρέψει μισθούς και μισθολογικές προαγωγές, με έγγραφό του ο Διευθύνων διόρισε επιτροπή στελεχών, μα και τους αρεστούς σ’ αυτόν συνδικαλιστές για να διαπραγματευτούν τη συμπληρωματική ΣΣΕ.                                                          
 Και ενώ δεν είχαμε καμία επίσημη πληροφόρηση στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ αν γίνονται συναντήσεις, ποιο περιεχόμενο έχουν, αν συμφωνούμε με αυτό και τι προτάσεις υπάρχουν, μας καλούν σε έκτακτο ΔΣ στις 4-12-18  ώστε να εξουσιοδοτήσουμε τον Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα να υπογράψουν μια ΣΣΕ χωρίς να υπάρχει το κείμενο με τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας σύμβασης , χωρίς να έρθει οικονομική μελέτη γι’ αυτό και χωρίς να μας διευκρινίζουν τι θα γίνει με την επιστροφή των μισθών.                                                     
Εκεί είδαμε αυτούς που καταψήφισαν την αρχική ΣΣΕ γιατί δήθεν δεν έδινε μισθούς πίσω, διατακτικές σίτισης κι αυξήσεις στους μισθούς (ΣΕΚΕΣ-ΔΑΚΕ) και που δεν έλυνε το πρόβλημα των Υδρονομέων και των Γιατρών της Υγειονομικής (ΣΕΚΕΣ) να είναι υπέρμαχοι της υπογραφής σε «λευκό χαρτί» αποδεικνύοντας πόσο ψευδή και υποκριτική είναι η στάση τους.
Καταψήφισαν μάλιστα την αντιπρόταση της ΕΣΚ για άμεση διεξαγωγή συνεδρίου της ΟΜΕ -ΕΥΔΑΠ, ανοιχτό σε όλους τους εργαζομένους με κάλεσμα και εξασφαλισμένη άδεια από τη διοίκηση ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση με επιχειρήματα και στοιχεία που θα τεθούν υπόψη τους (αυτό φανερώνει πως φοβόντουσαν ότι η συμφωνία τους με την εργοδοσία θα αποκαλύπτονταν).
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο όταν ήρθε για πρώτη φορά γραπτό κείμενο της διοίκησης που αποκάλυπτε πως η διοίκηση δε σκόπευε να επιστρέψει τους μισθούς να μην έρθουν συντονισμένα στο έκτακτο ΔΣ στις 17-12-2018  που ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ και συγκάλεσε ο Πρόεδρος της ΟΜΕ ώστε να μη γίνει.
Τελικά αφού άλλαξαν πάνω από δέκα κείμενα με σκοπό να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ  και πίεζαν να γίνει ΔΣ πριν κλείσει το 2018 ώστε να μας δεσμεύσουν πριν αλλάξει ο χρόνος και λήξει η εφαρμογή του νόμου των περικοπών, με νέο έκτακτο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ στις 4-01-2019 μετά από έγγραφο αίτημα των 11 Συμμάχων της διοίκησης ώστε να ξαναεξουσιοδοτηθούν να υπογράψουν την πρόταση της και άρα την παραίτηση των εργαζομένων από την επιστροφή των μισθών τους, όπου και καταψήφισαν την έγγραφη αντιπρόταση της ΕΣΚ για:
«Επιστροφή των μισθών, ενσωμάτωση ολόκληρης της ΑΤΑ (κι όχι περικομμένης), κατοχύρωση των διατακτικών τροφής, της κάρτας βενζίνης και της μονιμοποίησης των Υδρονομέων, των Γιατρών και των τεχνικών ασφαλείας, ικανοποίηση των όρων εργασίας (όπως περιγράφονται αναλυτικά στην πρόταση ΣΣΕ της ΕΣΚ) και να υπογραφεί ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους».
Τέλος ακόμα και την ώρα των υπογραφών δέχτηκαν την αλλαγή του τελικού κειμένου με προσθήκες που υπαγορεύτηκαν από τον διευθύνοντα και τη νομική της ΕΥΔΑΠ και δεν άφηναν περιθώρια για αμφισβήτηση της ΣΣΕ υπέρ των εργαζομένων.
Η ΕΣΚ μετά από αυτή την εξέλιξη κάλεσε σε συνεδρίαση το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού και της αποχέτευσης (ο Πρόεδρος του σωματείου είπε πως δε χρειάζεται να γίνει, αλλά θα εξετάσει το αίτημα) και κατέθεσε πρόταση διεκδίκησης της επιστροφής των μισθών και εφαρμογής των όρων των ΣΣΕ του 2012, 2015, 2018 από το σωματείο με όσα μέσα έχει στη διάθεση του (παρέμβαση στη διοίκηση, έγγραφη διαμαρτυρία, καταγγελία σε επιθεώρηση εργασίας - Υπουργείο εργασίας και με όλα τα νομικά μέσα) η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία (απουσίαζαν αδικαιολόγητα τα μέλη του ΣΕΚΕΣ και 1μέλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, τα άλλα 2 μέλη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ψήφισαν ΠΑΡΩΝ).                                                                                            
 Η πρόταση της ΕΣΚ αποτελεί πλέον απόφαση του σωματείου. 
  Κατέθεσε επίσης πρόταση διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης  στην οποία θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και θα παρθούν αποφάσεις, η οποία ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο του Περισσού.
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Η διοίκηση και οι στοιχισμένοι μαζί της συνδικαλιστές που υπέγραψαν τις ΣΣΕ (κύρια και συμπληρωματική), εκμεταλλευόμενοι την 8ετία των συνεχών μειώσεων των μισθών που μας επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) χρησιμοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών της ΕΣΚ (ενσωμάτωση της ΑΤΑ) το αντάλλαξαν με σ.ΣΣΕ συνέχισης περικοπών.  
Χρησιμοποιεί το τυράκι της όποιας οριακής αύξησης του μισθού για να μη δουν οι εργαζόμενοι την φάκα των περικοπών, και τη δρομολόγηση συνθηκών που ευνοούν τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Με βάση τα παραπάνω:
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα για το ρόλο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού (παλιού και νέου). 
Να καταδικάσουν εκείνους που τόσα χρόνια τους κάθονται στο «σβέρκο», υπογράφοντας ΣΣΕ με μειώσεις 35% για τα προηγούμενα 6 χρόνια, που ανανέωσαν τις περικοπές για ακόμα 3 χρόνια, που όλο το προηγούμενο διάστημα ανέχτηκαν να χαθούν εργασιακά δικαιώματα.
Να καταδικάσουν τον ΣΕΚΕΣ, που «σπρώχνει» τον κόσμο στη «λογική του μικρότερου κακού», στήριξε και με ψήφο τη συμπληρωματική ΣΣΕ που υπογράφτηκε και άφησε στην τύχη τους για τα επόμενα τρία χρόνια τα υπόλοιπα αιτήματα (υδρονομείς, γιατρούς, τροφεία, επιστροφή μισθών κλπ.).
Να τους γυρίσουν πλάτη και να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που σταθερά και αταλάντευτα, υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.