Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ- Νέο χαράτσι και στο νερό

Την ώρα που η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ απευθύνει τελεσίγραφο σε όσους χρωστούν στην Επιχείριση, να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών τους, ειδάλλως θα διακόψει την παροχή νερού στα σπίτια τους, η κυβέρνηση μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης αρμόδιων υπουργών που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις προηγούμενες μέρες, ετοιμάζεται για νέες χρεώσεις στο νερό που θα πλήξουν επιπλέον το λαϊκό εισόδημα.
Η ΕΥΔΑΠ καλεί τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, μέσω προγράμματος δόσεων που μπορεί να φτάσει και τις 36, κατά το δρόμο που χάραξε η ΔΕΗ, και η προειδοποίηση έρχεται με την απειλή «σας κόβω το νερό». Η σκληρή επίθεση που δέχονται τα λαϊκά νοικοκυριά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να το έχει εξανεμίσει η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου, είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν αρκετά εξ αυτών να ανταποκριθούν ακόμη και στα σχετικά χαμηλά μέχρι σήμερα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, έτσι αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι οφειλές τους προς την Επιχείριση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα στα τέλη Ιούνη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν φτάσει συνολικά στα 217 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιούνη, με τα χρέη των νοικοκυριών αλλά και των ΟΤΑ να αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του παραπάνω ποσού. Η προειδοποίηση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ είναι σαφής, αφού όπως ρητά έχει δηλώσει, εάν δεν περάσουν από τα ταμεία της Επιχείρισης για ρύθμιση, τότε «θα τους κόψουμε το νερό».
Ερχεται και η «δίκαιη κοστολόγηση»...
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τις χρεώσεις του νερού μέσω των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στον υπολογισμό του κόστους των υδάτων άρδευσης και ύδρευσης, ανάλογα με τη χρήση τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση, εξειδικεύεται και προσαρμόζεται η πολιτική υδάτων της Ελλάδας, με την οδηγία 2000/60/ΕΚ, δηλαδή την ευρωενωσιακή νομοθεσία της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού, που εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο. Με αυτήν επιβάλλει υποχρεωτικά νέο χαράτσι, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», με τη θέσπιση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της «προστασίας» των υδάτων, της «ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος» και δήθεν «εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος».
Οπως ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σκοπός της σχετικής ΚΥΑ είναι η δημιουργία μιας «πιο δίκαιης και ορθολογικής τιμολογιακής πολιτικής». Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, κατά την τιμολόγηση του νερού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη το χρηματοοικονομικό κόστος, δηλαδή η οικονομική αποτίμηση όλων των έργων κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών που είναι απαραίτητες για τις υπηρεσίες παροχής νερού (δίκτυα, υδραγωγεία κ.λπ.).
Σε μια προκλητική προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αλλά και να βγάλουν «λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ αλλά και τη δική τους, σε ένα ακόμη ζήτημα επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υποστηρίζει πως «η κοινοτική οδηγία δεν ζητεί την τιμολόγηση του νερού, αλλά τη σωστή τιμολόγηση των υπηρεσιών που χρειάζονται για να έχουμε πρόσβαση στο αγαθό»...
Το χαράτσι θα χτυπήσει πρώτα την ύπαιθρο
Το χαράτσι θα επιβαρύνει όλα τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Φαίνεται, όμως, ότι θα επιβαρυνθούν περισσότερο, λόγω άρδευσης (μεγάλες καταναλώσεις), οι μικρομεσαίοι αγρότες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, προσπάθησε ευθύς εξαρχής να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού, υποστηρίζοντας κι αυτός, κατά την επίσημη κυβερνητική «γραμμή», ότι σκοπός της ΚΥΑ είναι η «κοστολόγηση» και όχι η «τιμολόγηση» του νερού άρδευσης, λες δηλαδή και δε θα πληρώνουν το χαράτσι. Ειδικότερα, μιλώντας σχετικά με το «περιβαλλοντικό τέλος», υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επιδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, καθώς ήδη «η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας έχει υψηλό κόστος και δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί περαιτέρω». Φαίνεται όμως ότι προβάλλει τέτοια επιχειρήματα, επειδή δε θέλει να επιβαρύνει τους μεγαλοαγρότες, τους καπιταλιστές της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Ομολόγησε, ουσιαστικά, ότι πράγματι θα επέλθει αύξηση της τιμής του αρδευτικού νερού. Είπε, δε, ότι μέχρι τέλος του έτους, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα έχει τα στοιχεία για την κοστολόγηση του νερού άρδευσης και τότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεκινήσει τις διαδικασίας για ενσωμάτωση του κόστους στα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό βέβαια που δεν λέει ο υπουργός είναι ότι η αύξηση του νερού είναι ένας ακόμη πρόσθετος παράγοντας συμβολής στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Ενα ακόμη σημείο της ΚΥΑ που βγάζει μάτι ως προς τον ταξικό της χαρακτήρα, είναι η εξαίρεση από την «κοστολόγηση» για τις «υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή τη χρήση του νερού από τους μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (για την παροχή της οποίας η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ήδη επιβαρύνονται με το «πράσινο τέλος» για τις Ανανεώσιμες Πηγές που ενισχύει τους επιχειρηματίες), εξασφαλίζοντάς τους έτσι για τη χρήση του νερού μηδενικό κόστος, ενώ «είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη: χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς), ενώ ασαφής παραμένει η πιθανή εξαίρεση σε αυτή τη φάση κάποιων «πηγαδιών /φρεατίων».
Ομολογούν την επερχόμενη αύξηση
Η κυβέρνηση, θέλοντας να περάσει «στα μαλακά» η επιβολή του χαρατσιού και η νέα λαϊκή επιβάρυνση, προβλέπει (άρθρα 8 και 10) τη σταδιακή υλοποίησή του για άρδευση - ύδρευση, αγροτική χρήση: «...τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες, για πρώτη φορά από την πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης και, σε αρχικό στάδιο, κλιμακωτά μέχρι τη δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης, με βασικό κριτήριο την αποτροπή της απότομης και υπερβολικής επιβάρυνσης των χρηστών, ώστε να μην επέρχεται αδυναμία κάλυψης των βασικών τους αναγκών». Το νέο χαράτσι θα εισπράττουν οι εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης, το 97,5% του οποίου θα πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο», γνωστό για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον.
Μέχρι σήμερα, μόνο η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει αντιδράσει στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, εκδίδοντας σχετικό καταδικαστικό ψήφισμα την περασμένη βδομάδα, ενώ και ο κομμουνιστής δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά την ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατήγγειλε την προσπάθεια επιβολής νέου χαρατσιού στο νερό. Δήλωσε, ακόμη, πως το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει «τον αγώνα για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό. Για πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Για κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ, για το νερό και του περιβαλλοντικού τέλους. Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στην ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος και στα αρμόδια υπουργεία».
Είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, αντιμετωπίζουν το νερό και η χρήση του ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας και της διαχείρισης των υδατικών πόρων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Η διαχείριση του νερού ως κοινωνικού αγαθού, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τη γη, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, πλαίσιο στο οποίο και οι υδάτινοι πόροι, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία και θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και στο συγκεκριμένο τομέα.