Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                            ΑΠΡΙΛΗΣ 2016

 Συναδέλφισες-Συνάδελφοι 

 Κανένας εργαζόμενος, νέος, άνεργος δε μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ την ΕΚΤ για την αφαίρεση όσων δικαιωμάτων απέμειναν! 
 Δε μπορεί να παραμένει θεατής στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, σε νέους πιο δυσβάσταχτους φόρους για το λαό με ταυτόχρονες απαλλαγές για την εργοδοσία , νέα προνόμια στους τραπεζίτες και θηλιά στο λαό με τα κόκκινα δάνεια, νέες ιδιωτικοποιήσεις(μεταξύ τους και της ΕΥΔΑΠ), το τσάκισμα μισθών και άλλα πολλά! 
Η κοινωνική ασφάλιση δε μας χαρίστηκε, δε μας παραχωρήθηκε. Το ασφαλιστικό για εμάς δεν είναι πράξεις, δεν είναι πίνακες εσόδων-εξόδων σε λογιστικά βιβλία. Είναι η ζωή μας και γι αυτό δεν παζαρεύεται!
 Τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε όλον το κόσμο κατέκτησαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα δια πυρός και σιδήρου, με αιματηρούς πολύχρονους αγώνες για να μην πεθαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, για να έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, για να έχουν προστασία στον επαγγελματικό κίνδυνο, προστασία απ’ τις επαγγελματικές ασθένειες. 
Διεκδίκησαν και κατέκτησαν με τους αγώνες τους το ασφαλιστικό σύστημα να διευρύνει το πλέγμα προστασίας τους ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογενείας, το δικαίωμα και η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών, τα προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες.
 Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έρχεται τις επόμενες μέρες είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο. 
Διαλύει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά, τσακίζει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, δεν εξαιρεί κανέναν κλάδο! Μαζί με το ασφαλιστικό και νέοι δυσβάσταχτοι φόροι για όποιον έχει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και καλύτερο μισθό από τον κατώτερο, που κι αυτόν δεν τον αφήνει ανέγγιχτο. 
 Με τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, οι αγρότες, η νεολαία, κάναμε καθαρή την απόφασή μας: Ο νόμος λαιμητόμος να μην περάσει στη Βουλή! Χωρίς αυτούς τους αγώνες τα μέτρα ήδη θα είχαν ψηφιστεί και θα ήταν πολύ χειρότερα.
 Η συμμαχία του εργαζόμενου λαού έδειξε τη δύναμή της. Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα. Σας καλούμε να τους φτάσουμε μέχρι το τέλος!
 Κι ενώ η επίθεση στις κατακτήσεις μας είναι σε εξέλιξη, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην ΕΥΔΑΠ συνεχίζει το αποπροσανατολιστικό έως και σε κάποιες περιπτώσεις τυχοδιωκτικό του έργο.
 Αντί να έχει ως πρώτο θέμα την οργάνωση της πάλης, την καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας όταν το αντιδραστικό νομοσχέδιο έρθει στη βουλή για ψήφιση με πρωτοβουλίες, δράσεις, συνελεύσεις εργαζομένων, ιδέες για πιο ενεργή συμμετοχή, ασχολούνται με το οργανόγραμμα ,την επιστολή-ανακοίνωση του σωματείου της αποχέτευσης(ΠΑΣΚΕ) ,το SITE της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ.
 Η θέση μας για το οργανόγραμμα είναι ξεκάθαρη κι αυτή βάλαμε και στο πρόσφατο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι συνδικαλιστές του (πολλοί, μέλη του ΣΕΚΕΣ), που τη στηρίζουν με ανακοινώσεις τους και την αβαντάρουν στις συναντήσεις τις με τους εργαζομένους, κάνουν ένα προσχηματικό διάλογο με τους εργαζομένους, με επίφαση διαφάνειας και δημοκρατίας.
 Ρωτάμε: ποιος θα ελέγξει την διαβούλευση; Ποιος θα πάρει τις αποφάσεις για την τελική μορφή του οργανογράμματος; Σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτό; 
 Θα εξασφαλίζει σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας για όλους όσους εργάζονται στην ΕΥΔΑΠ (μόνιμους, οχταμηνίτες, εργολαβικούς, μπλοκάκια κλπ.) με προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και πλήρη ανάκτηση των απωλειών τους;
 Θα εξασφαλίζει φθηνό και καλό νερό για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και δωρεάν παροχή νερού στους ανέργους και τους εξαθλιωμένους, που η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε πλήρη συνεργασία με τους «θεσμούς» δημιούργησαν; 
Στο ζήτημα του SITE της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ η θέση μας είναι πως: για τις αποφάσεις του Δ.Σ(εμείς είχαμε διαφωνήσει στη συγκεκριμένη) και το αν τηρηθήκαν τα οικονομικά στοιχεία, αρμόδιοι και υπεύθυνοι είναι η εξελεγκτική επιτροπή και οι σύνεδροι. 
Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ θέλοντας να κρύψουν τη μεταξύ τους ταύτιση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν σε διεκδικήσεις και πλαίσιο πάλης ανάγουν σε κύριο ένα θέμα τυπικό.
 Με την επιστολή της η πλειοψηφία του Σωματείου Αποχέτευσης (ΠΑΣΚΕ) συνεχίζει να λειτουργεί τυχοδιωκτικά και αποπροσανατολιστικά εις βάρος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, αδρανοποιώντας τους και σπέρνοντας τους προσδοκίες πως με κόλπα και ελιγμούς και χωρίς αγώνα και διεκδικητικό πλαίσιο μπορούν να πάρουν πίσω τις περικοπές που και οι ίδιοι υπέγραψαν(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ψήφισαν στο ΔΣ της ΟΜΕ) στη ΣΣΕ του 2012. 
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του σωματείου της αποχέτευσης, στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ το 2015, στην επαναλαμβανόμενη πρόταση του εκπροσώπου μας για αυξήσεις έως τη πλήρη ανάκτηση των απωλειών, ως βάση διαπραγμάτευσης, τον ειρωνεύονταν λέγοντας του ότι «θέλει να σπάσει το νόμο». Άλλωστε η προσήλωση τους στο νόμο των περικοπών φαίνεται και από όσες φορές τον επικαλούνται στην επιστολή-ανακοίνωση, όπου ζητάνε «την ορθή εφαρμογή του νόμου 4024/11», υπερασπίζονται «τις περικοπές που το πνεύμα του νόμου θέλει να επιβάλει».
 Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι Με κόλπα και τερτίπια δεν ανατρέπεται η πολιτική που επιβάλουν η εργοδοσία, η ΕΕ, και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.
 Χρειάζεται γενική αμφισβήτηση των νόμων που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, με γραμμή διεκδίκησης, ρήξης και ανατροπής αυτών των σάπιων πολιτικών που γεννούν ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και προσφυγιά.
 Το «δε πάει άλλο» που βρίσκεται στα χείλι μας καθημερινά πρέπει να εκφραστεί στους αγώνες, στους δρόμους, στην 48ωρη απεργία που θα γίνει μόλις φέρουν το αντιασφαλιστικό-φορολογικό έκτρωμα προς ψήφιση στη βουλή.
 Για να τους βάλουμε εμπόδια, για να τους αποτρέψουμε απ’ το να φέρουν αν περάσει αυτό το ν/σ και τα επόμενα ν/σ για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που φέρνει φτώχεια για τους πολλούς και κέρδη σε μια χούφτα κηφήνες.