«Εμπροσθοβαρής» αντιλαϊκή κλιμάκωση στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων
Η
επίτευξη «ευρείας συμφωνίας» στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του
Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) σηματοδοτεί το επόμενο κύμα των
αντιλαϊκών νομοθετικών παρεμβάσεων από την πλευρά της συγκυβέρνησης
ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.Σε αυτήν τη φάση, η έμφαση δίνεται σε εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, που, με τη σειρά τους, αποτελούν πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής πολιτικής προσλαμβάνει ακόμη πιο «εμπροσθοβαρή χαρακτήρα» σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα του Ασφαλιστικού, των συντάξεων, των «παρεμβάσεων» στα Εργασιακά.
Την «ευρεία συμφωνία» γύρω από το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που σχετίζονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, προσθέτοντας ότι απομένει να καθοριστούν κάποιες «τελευταίες λεπτομέρειες». Επιπλέον, σημείωσε ότι η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Σε ερώτηση σχετικά με το Ασφαλιστικό τόνισε ότι αποτελεί βασικό στοιχείο στο τρέχον μνημόνιο και πως η Κομισιόν παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων.
- Η λίστα με τα προαπαιτούμενα
- Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμη των μέτρων που έρχεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει:
- «Κόκκινα» δάνεια. Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε διάφορα «επενδυτικά funds». Συγκροτείται «ομάδα εργασίας» που θα παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Το νέο πλαίσιο θα εφαρμόζεται από το 2016, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και τη συμμετοχή των τραπεζών στα μετοχικά κεφάλαια. Παράλληλα, οριστικοποιούνται οι προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων μικρότερου μεγέθους.
- Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Διαμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τη συγκρότηση και λειτουργία του «υπερταμείου», στο οποίο αναμένεται να μεταβιβαστούν, τμηματικά, κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ.
- Ενέργεια. Εφαρμογή «μη αναστρέψιμων μέτρων» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων.
- Εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ. Εφαρμογή της δέσμης των μέτρων που προβλέπονται (ανάμεσα σε αυτά και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και οι παρεμβάσεις στις αγορές τροφίμων και ποτών).
- «Κλειστά» επαγγέλματα. Αποτίμηση της κατάστασης, επανασύσταση της διυπουργικής Επιτροπής και νέες παρεμβάσεις.
- Μισθολόγιο στο Δημόσιο. Οι μειωμένες αποδοχές στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εφαρμόζονται από την 1/1/2016, ενώ ο τρόπος μείωσης θα προσδιοριστεί σε προσεχές νομοσχέδιο.
- Συγχρηματοδοτούμενα έργα. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση των εργασιών, ειδικά σε αυτοκινητόδρομους, μετρό και διαχείριση αποβλήτων.
- Χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.
- Εκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών. Πρόκειται για αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
- Επιπλέον δράσεις προβλέπονται σχετικά με τη σύσταση της «ανεξάρτητης» Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τη σύσταση της Επιτροπής που θα αξιολογεί τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για την εφαρμογή ήδη ψηφισμένων διατάξεων.
- Να σημειωθεί ότι η διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στους αγρότες καθώς και η πρόσθετη φοροαφαίμαξη σε μισθωτούς και συνταξιούχους, θα προχωρήσουν με επόμενο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, τα εν λόγω αντιλαϊκά μέτρα θα ισχύσουν από την 1/1/2016, ανεξάρτητα από το χρόνο ψήφισής τους στη Βουλή.