Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου για τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου με θέμα τις ομαδικές απολύσεις



Αθήνα, 21/12/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δώρο Χριστουγέννων στο ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους από Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δράση, για να μην περάσουν χειροπέδες στη ζωή μας. Να οργανώσουν την ενημέρωση των εργαζομένων στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσει η αντίσταση στα σχέδια κυβέρνησης – βιομηχάνων – ΕΕ, ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σήμερα εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», μετά από προσφυγή της πολυεθνικής «Lafarge» και την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν προξενεί έκπληξη. ‘Ήταν προαποφασισμένη σε ένα παιχνίδι στημένο ώστε να φύγουν και τα τελευταία εμπόδια στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, ικανοποιώντας τις πάγιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Το κρίσιμο σημείο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που περίμεναν κυβέρνηση και βιομήχανοι για να προχωρήσουν στην αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις είναι ότι η εφαρμογή της μέχρι σήμερα ελληνικής νομοθεσίας στην πράξη και εν προκειμένω στην υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ δεν πρέπει να ακυρώνει την απόφαση της πολυεθνικής να απολύει ομαδικά.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επαληθεύει ότι αρχή και τέλος των συνθηκών και των οδηγιών της ΕΕ είναι η ανεμπόδιστη δράση του κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλίζεται η κερδοφορία του. Από αυτήν την άποψη, κρίνεται η ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, με στόχο να παραμεριστούν και οι ελάχιστοι περιορισμοί που αποθαρρύνουν σήμερα τις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν, να συγχωνευθούν, να μεταπωληθούν, ακόμα και να κλείσουν, προκειμένου να μεταφερθούν κεφάλαια σε άλλο κλάδο ή και σε άλλη χώρα δηλαδή με απλά λόγια να έχουν την πλήρη ελευθερία οι επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους όποτε, όσο και όπως τις βολεύουν.

Αυτό είναι το ζουμί της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ομαδικές απολύσεις, με την οποία καλείται πλέον να συμμορφωθεί η ελληνική νομοθεσία. Η σημερινή απόφαση είναι στην ουσία η αναγγελία των νέων μέτρων καθώς ανοίγει ο χορός με τις ομαδικές απολύσεις και συνέχεια έχει η νέα επίθεση στον κατώτερο μισθό, στο δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση, η κατάργηση επιδομάτων κοκ.
Η ανακοίνωση της Υπουργού Εργασίας που δεσμεύτηκε  όπως και ο προκάτοχός της ότι η ελληνική νομοθεσία θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το τι έρχεται.

Αποδεικνύεται  για πολλοστή φορά ποιο είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι βέλτιστες πρακτικές που υπερασπίζονται και επικαλούνται συνεχώς τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η ΓΣΕΕ που σήμερα ανακάλυψε κλαψουρίζοντας πως η σημερινή απόφαση είναι «αναντίστοιχη των προσδοκιών των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη».

Ο κόσμος που υπερασπίζονται από κοινού οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το πολιτικό προσωπικό τους και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι ο κόσμος του νέου υποκατώτατου μισθού, της ακατάπαυστης «ευελιξίας» των εργασιακών σχέσεων, της μαζικής ανεργίας, της ζωής με τα ψίχουλα, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας - τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας! Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των απωλειών σε μισθούς συντάξεις κοινωνικές παροχές, κατάργηση των αντεργατικών νόμων!

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η δεύτερη «αξιολόγηση» του μνημονίου, μεταξύ όλων των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων που περιλαμβάνει, έχει στο επίκεντρό της τα Εργασιακά. Έρχεται να μονιμοποιήσει και να κατοχυρώσει θεσμικά την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, με βάση τη στρατηγική του κεφαλαίου, που έχει χαραχθεί  πολύ πριν από την κρίση και η υλοποίηση της οποίας επιταχύνθηκε κατά τη διάρκειά της.

Ταυτόχρονα, έρχεται να προσθέσει  νέα αντεργατικά μέτρα, με κυρίαρχο στοιχείο την ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση της «ευελιξίας», της δυνατότητας του κεφαλαίου να έχει ακόμα πιο λυμένα χέρια για να εκμεταλλεύεται όποτε θέλει, όσο θέλει και όπως θέλει τους εργαζόμενους, με βάση τις ανάγκες του.

Την ίδια ώρα, τα «προαπαιτούμενα» της «αξιολόγησης» περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, γεγονός που θα επιφέρει νέες ανατροπές στις ζωές εκατομμυρίων συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Το «κερασάκι» βάζουν ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 που θα συζητείται και θα ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής τις μέρες της απεργίας, όπως και τα σχέδια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι προβλέψεις για επιστροφή σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης περιλαμβάνουν και προϋποθέτουν τη μονιμοποίηση και κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, της φοροληστείας σε βάρος του λαού και της περικοπής κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του.

Στα προαπαιτούμενα τέλος περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας ,οι ομαδικές απολύσεις καθώς και ο συνδικαλιστικός νόμος που αναμένεται να φέρει ανατροπές στην προκήρυξη απεργιών και στην συνδικαλιστική δράση.   

Στην ΕΥΔΑΠ που σέρνει το άρμα των ιδιωτικοποιήσεων έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται με πιο ταχείς ρυθμούς  όλα εκείνα τα βήματα που απαιτεί το κεφάλαιο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του.

Αφού εξασφάλισαν οι διοικούντες πως δε θα ανοίξει «ρουθούνι» με την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δίνοντας με το νέο οργανόγραμμα θέσεις ευθύνης σε εκατοντάδες συναδέλφους, (δημιουργώντας έτσι το μηχανισμό που θα βάλει πλάτη και θα τρέξει το σχεδιασμό τους) και αφού εξασφάλισαν και την ανοχή έως και συμμετοχή εκλεγμένων συνδικαλιστών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΕΚΕΣ) οι οποίοι έτρεξαν να πάρουν θέσεις διοίκησης ,προχωράνε τώρα στο ξεκοκάλισμα των αποθεματικών με το μοίρασμα άλλων σαράντα(40) εκατομμυρίων ευρώ (πέραν των 33 που ήδη δόθηκαν ως μέρισμα) ως διανομή μερίσματος παρελθόντων ετών (2013-2014).

Κέρδη που δημιουργήθηκαν από το πετσόκομμα των μισθών μας, την εκμετάλλευση της εργασίας 100άδων εργαζομένων από δουλεμπορικά γραφεία(ενοικιαζόμενους), την εισαγωγή όλων των μορφών ελαστικής εργασίας με οχτάμηνα, μπλοκάκια, εργολαβικούς και σύντομα με ατομικές συμβάσεις, καθώς και από την υποχρεωτική πληρωμή οφειλών δήμων και δημοσίου, που στέρησαν από τα παιδιά λαικών οικογενειών και τους γονείς τους την πρόσβαση σε κοινωνικές δομές, στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς, στην υγεία, στην παιδεία κλπ. και βέβαια δημιουργήθηκαν με την περιβόητη και πολυδιαφημισμένη(με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) «ρύθμιση» με την ομπρέλα όπου φρέσκο χρήμα έρευσε στα ταμεία της εταιρείας και τώρα των μετόχων αλλά έφυγε από τις τσέπες των αδυνάμων να καλύψουν τις ανάγκες τους λαικών νοικοκυριών. 

Μια ΕΥΔΑΠ που αξιοποίησε όλο το αντεργατικό-αντιλαικό νομικό οπλοστάσιο της τελευταίας εξαετίας είναι σίγουρο πως τώρα που βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης, αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης και αναδιάρθρωσης δε θα διστάσει να αξιοποιήσει ως εργαλεία όλες τις αντεργατικές ανατροπές, παλιές και νέες.

Μέσα σε ένα καθεστώς γενικευμένης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, που επεκτείνεται με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα δήθεν «αντισταθμιστικά» στις ομαδικές απολύσεις, ποιος μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι δεν θα είναι ο επόμενος που θα δοκιμάσει την ευελιξία, ακόμα κι αν μέχρι σήμερα δουλεύει με σταθερές σχέσεις, όταν οι συνάδελφοι δίπλα του, στην ίδια επιχείρηση, είναι ενοικιαζόμενοι , υποαπασχολούμενοι, με μπλοκάκι  ή και εποχικοί; Όταν  δίπλα τους μπαίνουν στην παραγωγή νέοι εργαζόμενοι μόνο με το βασικό μισθό ή με συμβάσεις ευελιξίας, είναι αναπόφευκτο να μεγαλώνει η πίεση για γενίκευση αυτών των συνθηκών σε όλη την επιχείρηση.

Ευθύνες γι αυτό φέρνει στο ακέραιο ο εργοδοτικός συνδικαλισμός που αρνείται  να εγγράψει στα σωματεία όλες τις άλλες σχέσεις εργασίας  και στην ΕΥΔΑΠ διασπώντας τους εργαζόμενους και περιορίζοντας την δράση τους, βάζοντας έτσι πλάτη στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Το προηγούμενο διάστημα και με αφορμή την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο αναπτύχθηκαν αγώνες και έγιναν αρκετά πετυχημένες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να διδαχτούν από την πρόσφατη εμπειρία τους και να πρωτοστατήσουν στην συνέχεια με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όχι μόνο κατά της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης ή στον αγώνα να μην περάσουν μόνο χειρότερα μέτρα ή τουλάχιστον να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Δεν πρέπει να περιορίζουν τον συντονισμό της δράσης τους μόνο κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και σε συμμαχία με όσους θίγονται απ’ αυτή αλλά πρέπει να έχει στόχο μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία όλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, όσων πλήττει η επιθετικότητα του κεφαλαίου. 

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διεκδικήσουν επιθετικά την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη επαναφορά των ΣΣΕ , σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων,  καθολική πρόσβαση σε φθηνό νερό, ρεύμα, ενέργεια , πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Αυτό απαντάει σήμερα στα πραγματικά τους συμφέροντα. Αυτό μόνο μπορεί να βάλει εμπόδια στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που θέλουν λυμένα τα χέρια για να σαρώσουν τα πάντα. Τέτοιον αγώνα προτείνει το ΠΑΜΕ και πρωτοστατεί να τον οργανώσει, την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες χαριεντίζονται με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση, υπογράφοντας μαζί τους «κοινές δηλώσεις» για τα Εργασιακά.

Παρά την ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και αγνοώντας  τις προτάσεις του ΠΑΜΕ  για μεγάλη πανεργατική-πανελλαδική απεργία μέσα στο Νοέμβριο, ( ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν διαφορετικές απεργιακές κινητοποιήσεις αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον προδοτικό τους ρόλο)  χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο διαδήλωσαν στην Ομόνοια την άρνησή τους να δεχθούν απολύσεις, αξιολογήσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις.  Όλοι μαζί, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχουμε χρέος σε μας, στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας, στην τάξη μας να αντισταθούμε στο σφαγιασμό μας.
  
Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη είναι υπόθεση της καθεμιάς και του καθενός από εμάς!

Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη στις 8 Δεκέμβρη  συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 1-12-2016



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι…
Την Τρίτη 29/11/16 επισκέφθηκε τον Α΄ τομέα  της αποχέτευσης  ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε κος Μπενίσης. Στο χώρο όπως ήταν φυσικό βρέθηκαν και συνάδελφοι που δεν δούλευαν, για να συζητήσουν μαζί του τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, με πρώτο απ’ όλα την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και την ένταξή της στο υπερταμείο.
Ο διευθύνοντας σύμβουλος είχε άλλες διαθέσεις και ξεκινώντας την ομιλία του ξεκαθάρισε: «σήμερα εδώ δεν ήρθα για να συζητήσουμε συνδικαλιστικά» και οριοθετώντας το πλαίσιο που ήθελε να γίνει η κουβέντα, είπε πως ήρθε για να δει που βρισκόμαστε και πώς πρέπει να προχωρήσουμε στη συνέχεια.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, που διαμαρτυρήθηκε. Στη συνέχεια οι προσπάθειές του να θέσει προβλήματα όπως η ιδιωτικοποίηση, το υπερταμείο, τα δουλεμπορικά, οι οχτάμηνοι, αγνοήθηκαν από το διευθύνοντα. Σε κάποια αποστροφή του μάλιστα, ισχυρίστηκε πως έχει λύσει τα περισσότερα προβλήματά μας!
Θα συμφωνήσουμε πως έχει λύσει προβλήματα, όχι όμως αυτά που αφορούν τους εργαζόμενους, αλλά εκείνα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Υλοποιεί δηλ. ο διευθύνοντας στο ακέραιο τα μνημόνια, αυξάνοντας την κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για να πουληθεί πιο εύκολα.
Αυτό όμως είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των εργαζόμενων, σημαίνει πως έχει αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσής τους από την εργοδοσία, η οποία εκφράζεται και από τον διευθύνοντα σύμβουλο. Σημαίνει πως στη συνέχεια θα μετρήσουν κι άλλες απώλειες στα εργασιακά , μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα που τους έχουν απομείνει. Ήδη στην εταιρεία οι σχέσεις εργασίας με ατομικές συμβάσεις έχουν αυξηθεί, κάτι που αντικειμενικά αδυνατίζει την επιχειρησιακή μας ΣΣΕ. Και εδώ είναι μεγάλες οι ευθύνες του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπονομεύει και με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αφήνοντας έξω από τα σωματεία συναδέλφους με τέτοιες σχέσεις εργασίας.
Γι αυτό καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, δηλ. το ΠΑΜΕ, στην κατεύθυνση ανασύνταξης του κινήματος, της ενότητας με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Για να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνησης και εργοδοσίας. Για να διεκδικήσουμε πάλι αυτά που μας πήραν τα τελευταία χρόνια. Για να χαράξει και να βαδίσει η εργατική τάξη το δικό της δρόμο.
Υ.Γ.  Στις απειλές που εκτόξευσε προς το συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος, απαντάμε: ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ,OI ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Το διεκδικητικό πλαίσιο που ενέκρινε η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Αγωνιζόμαστε για:
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.
  • Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας και των ενώσεων προσώπων.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
  • Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά».
Ακολουθούν τα επιμέρους συγκεκριμένα αιτήματα για όλα τα μέτωπα που αφορούν τη δουλειά και τη ζωή της εργατικής οικογένειας.
 
1. Για τους μισθούς
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
-- Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα προ κρίσης, στην καλύτερη κλαδική Σύμβαση εκείνης της περιόδου.
-- Κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου των 12 μηνών.
-- Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
-- Οχι στο σχέδιο ΣΣΕ της κυβέρνησης για το Δημόσιο. Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των ΟΤΑ.
-- Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο στο Δημόσιο (Ν. 4354/15).
-- Επαναφορά του Ν. 2112 με επέκταση της υπαλληλικής ιδιότητας στους εργατοτεχνίτες.
  • Κατάργηση των νόμων που ανατρέπουν το πλαίσιο των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων (ν. 4021/2011, ν. 4046/2012, ν. 4093/2012, ΠΥΣ6/28-2-12).
  • Να επανέλθουν όλα τα επιδόματα που καταργήθηκαν με βάση τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς και όποια κλαδικά επιδόματα χάθηκαν.
  • Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
  • Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 4369/2016 για την αξιολόγηση.
2. Για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
  • Αμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.
  • Κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης της κατώτερης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, και των απωλειών από το «κούρεμα» (PSI), με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο Υγείας.
  • Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων. Να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
  • Αμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής "τζόγο". Κατάργηση κάθε διάταξης για μεταφορά ή τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50, αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Να επανέλθουν στα Βαρέα - Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν (εκτός όσων έχουν εκλείψει). Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ.
  • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Οχι στο διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
3. Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους
  • Αμεση κάλυψη και επιδότηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων (ν. 3899/210, ν. 4093/2012).
4. Για την Παιδεία
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Προσλήψεις μόνιμων, πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες.
  • Διεύρυνση του δικτύου δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη λειτουργία των σχολείων, για υλικά, αναλώσιμα κ.ά.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών.
  • Ενα γεύμα δωρεάν για όλους τους μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Πρόσληψη όλων των καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία για καθαρά σχολεία. Τώρα προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη, σταθερή θέση εργασίας σε Υγεία - Παιδεία.
5. Για την Υγεία του λαού
  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Αμεσα να ανανεωθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων των ανέργων, των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
  • Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις, να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, Κέντρα Μάνας και Παιδιού, κλινικές Νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών. Αμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμού, στο ΕΚΑΒ, στα ιδρύματα Πρόνοιας.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του 2011. Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων.
  • Αποκλειστικά κρατικές δωρεάν υπηρεσίες και κέντρα για τις ανάγκες των ΑμΕΑ και των υπερηλίκων.
  • Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλες τις εργασίες στην Υγεία, στα φάρμακα, στα υγειονομικά υλικά.
  • Κατάργηση των επιπλέον πληρωμών των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων που εξαναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.
6. Για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό Σώμα Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας.
  • Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ιδρυση κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Αμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων, για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).
7. Για την προστασία της μητρότητας
  • Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες. Να είναι δύο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα. Αδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία, ή ανάπηρα παιδιά.
  • Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, προερχόμενο από το κράτος. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ) και τοκετού από το κράτος.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης, κ.λπ.). Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσης πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
  • Αδειες κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν κι έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.
  • Στη συνέχεια διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία, με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών και νηπίων.
  • Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσής της.
  • Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί δημόσιοι και δωρεάν για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών. Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και τις αργίες, με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Διευκόλυνση των ζευγαριών που σπουδάζουν, δωρεάν στέγη, επιδόματα, άδειες κ.λπ. Προγράμματα λαϊκής στέγης στα νέα ζευγάρια.
8. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών, με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω προγραμμάτων σε βαριές ανθυγιεινές εργασίες.
  • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους τους εργαζόμενους των προγραμμάτων.
  • Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.
9. Για τις ιδιωτικοποιήσεις
  • Πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, έμμεσης ή άμεσης. Διεκδίκηση μείωσης των τιμών χρήσης ηλεκτρικού, πετρελαίου, φυσικού αερίου, νερού για την κατανάλωση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, για τους αγρότες.
  • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση).
  • Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
10. Για τη φορολογία
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες για Υγεία, ΔΕΗ, θέρμανση, νερό, τηλεφωνία.
  • Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
11. Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
  • Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά. Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη γίνει η βάση στην Κάρπαθο. Οι πρόσφυγες είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων τύπου "αραβικής άνοιξης".
  • Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών. Να στελεχωθούν οι δημόσιες κρατικές δομές, με τις αναγκαίες προσλήψεις. Να καταργηθούν οι διάφορες ΜΚΟ που με κρατική στήριξη κάνουν μπίζνες με την προσφυγιά και τον ανθρώπινο πόνο. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη συνθήκη Σένγκεν, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες, και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Να διατεθούν μεταφορικά μέσα για την αποσυμφόρηση των νησιών και άλλων συνοριακών περιοχών. Αγωνιζόμαστε για μέτρα ανακούφισης των μεταναστών. Καταδίκη της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όχι στην υποχρεωτική κράτηση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Αμεση μετακίνησή τους προς τις χώρες προορισμού τους.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.
  • Με ευθύνη του κράτους πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατόν - σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά. Απαιτείται, επίσης, η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία τις απογευματινές ώρες, αλλά και στο κανονικό πρόγραμμα με τη δημιουργία κατάλληλων δομών, με τα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας (π.χ. δημιουργία τμημάτων υποδοχής).
Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται - πολλές φορές - με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων και βέβαια έχουν την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.

Το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.

Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό σχέδιο νόμου για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση»

Ο νόμος για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» έρχεται να συμπληρώσει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, τονίζει το ΠΑΜΕ, και καλεί σε άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που συζητείται και ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων, της δεύτερης αξιολόγησης και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έφερε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το "Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας".

Αντί να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες οργανικά κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, ανακυκλώνοντας το ήδη ολιγάριθμο υπαλληλικό προσωπικό. Αυτό το πράγμα το λένε κινητικότητα.
Το νέο σχέδιο νόμου έχει ως προμετωπίδα την "κινητικότητα", επί της ουσίας όμως είναι άλλος ένας νόμος για την εφαρμογή της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Το νέο σχέδιο νόμου είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Μητσοτάκη και του Μανιτάκη, του ν. 4093/2012 "περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του δημοσίου υπαλλήλου εντός κι εκτός υπηρεσίας", κ.ά.

Είναι συνέχεια του νόμου Βερναρδάκη (ν. 4369/2016), που είχε θεσπίσει ένα σύστημα "αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων" με βασικό κριτήριο τη "στοχοθεσία", το βαθμό επίτευξης στόχων, την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο Δημόσιο, τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο νόμος Βερναρδάκη ορίζει επίσης την κλίμακα βαθμών για την "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων από 0 - 100. Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από 0 - 24 θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης, όπως και με το νόμο Μητσοτάκη με τις περίφημες οριζόντιες απολύσεις του 15%.
Εδώ έχει μια αξία να γνωρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι η συγκεκριμένη "αξιολόγηση" με "στοχοθεσία", είναι πρόταση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Ο σημερινός νόμος για το "Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας" έρχεται να συμπληρώσει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο.
 
Ποια είναι η ουσία του νέου σχεδίου νόμου - Τι έρχεται να αντιμετωπίσει

Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχουν γίνει μια σειρά αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών και ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί νέες δομές. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο να εμφανίζεται αλλού να "πλεονάζει" και αλλού να λείπει υπαλληλικό προσωπικό, κυρίως λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων και του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων. Η λεγόμενη κινητικότητα "ανακατανέμει το προσωπικό σε υπηρεσίες του Δημοσίου μετά από αναδιάρθρωση υπηρεσιών, συγχώνευση φορέων ή μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φορέων..." (άρθρο 5).
 
Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου
  • Στο άρθρο 2, η "κινητικότητα" ορίζεται ως εθελούσια, ενώ στο άρθρο 9 περί "ενδοϋπουργικής κινητικότητας" ορίζεται ως υποχρεωτική. Με άλλα λόγια, εάν οι ανάγκες της "κινητικότητας" καλυφθούν εθελοντικά καλώς, εάν δεν καλυφθούν τότε δίνεται η δυνατότητα στις Διοικήσεις των Οργανισμών να μεταθέτουν, να αποσπούν εργαζόμενους και χωρίς τη θέλησή τους.
  • Καθιερώνει το "Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας" και θέτει μια βασική προϋπόθεση: Για να γίνει η μετάταξη, η απόσπαση, η συνυπηρέτηση, η αμοιβαία μετάταξη, πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί η δομή, ο οργανισμός με τα αντιδραστικά κριτήρια του νόμου Βερναδάκη και αμέσως μετά θα αξιολογείται ο δημόσιος υπάλληλος από τον "φορέα υποδοχής". Αυτή η "αξιολόγηση" θα γίνεται και με συνέντευξη.
  • Στο άρθρο 4, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Οργανισμοί είναι επαρκώς στελεχωμένοι εάν σ' αυτούς υπηρετεί το 50% (!!!) του υπαλληλικού προσωπικού που προβλέπεται. Δηλαδή, νομιμοποιεί την υποστελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Στο άρθρο 2, ορίζει ότι όποιος πάρει μετάθεση ή απόσπαση θα μετακινείται με τα ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Προειδοποιούμε ότι πρόκειται για απάτη και προσωρινό ελιγμό της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του κουαρτέτου είναι όσοι ενταχθούν στην "κινητικότητα" να υποστούν νέες μεγάλες μισθολογικές περικοπές μέσω της κατάργησης της "προσωπικής διαφοράς". Αυτό έγινε στους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση, αυτό γίνεται και τώρα στους συνταξιούχους, όπου προωθείται νέα μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της "προσωπικής διαφοράς".
Η θέση μας για τις αποσπάσεις, μετατάξεις
Οι μετατάξεις, αποσπάσεις, η συνυπηρέτηση, η αμοιβαία μετάταξη είναι κατάκτηση και δικαίωμα όλων των εργαζομένων και πρέπει να γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.
Καμιά σύνδεση των μετατάξεων, αποσπάσεων με την "κινητικότητα" και την "αξιολόγηση".
Να καλυφθούν τώρα όλα τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς.
 
Η θέση μας για την "αξιολόγηση"
Η "αξιολόγηση" που προωθεί η κυβέρνηση, τόσο στις δομές του Δημοσίου, όσο και στους δημόσιους υπαλλήλους, δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι, ούτε να αναβαθμιστούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, ή αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
Το περιεχόμενο της "αξιολόγησής" τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος ("αξιολόγηση") υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους, ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό εννοούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου όταν λένε ότι έχουμε ανάγκη από ένα νοικοκυρεμένο και μικρότερο κράτος.

Κυβέρνηση, αστικό κράτος και ΕΕ, με τον βούρδουλα της "αξιολόγησης" επιδιώκουν να επιβάλουν στους χώρους εργασίας το νόμο του φόβου και της σιωπής στους δημόσιους υπαλλήλους.
Εννοείται, και το λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι δεν υπερασπιζόμαστε αυτόν το σημερινό δημόσιο τομέα και τον απορρίπτουμε στο σύνολό του. Τον απορρίπτουμε και ως προς τον προσανατολισμό του και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του. Εχει ως βασική αποστολή να υπηρετεί την οικονομία της αγοράς και την ανταγωνιστικότητα, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ως εκ τούτου έχει βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα. Δεν είμαστε υπέρ ούτε της ρεμούλας, ούτε της κοπάνας και της τεμπελιάς. Προβλήματα τέτοια στο δημόσιο τομέα υπάρχουν, αλλά για αυτά αφενός δεν φταίνε οι εργαζόμενοι και αφετέρου η κυβέρνηση με την προωθούμενη αξιολόγηση δεν στοχεύει να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα. Αλλού στοχεύει.

Απαιτούμε:
  • Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου για την "κινητικότητα" και την "αξιολόγηση".
  • Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο περί "κινητικότητας" και "αξιολόγησης".
Ολοι και όλες στην απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη και στη γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.
Ολοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».